Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dobytok na farme v Straškovciach vakcinovali, antrax sa nerozširuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do styku s baktériou mohlo dôjsť 11 ľudí, ktorí sú pod zvýšeným lekárskym dohľadom a bola im naordinovaná preventívna antibiotická liečba.

Staškovce 19. novembra (TASR) – Situácia na hospodárskom dvore v Staškovciach (okres Stropkov), kde od začiatku novembra uhynuli na ochorenie antrax štyri kusy hovädzieho dobytka, sa postupne stabilizuje.

Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) vo Svidníku Michal Zozuľák dnes pre TASR uviedol, že od posledného prípadu nezaznamenali žiaden ďalší úhyn zvierat.

"Dnes bola prevedená vakcinácia 150 kusov hovädzieho dobytka v stáde, majiteľom ktorého je súkromne hospodáriaci roľník. Stav je stabilizovaný, čakáme na imunitnú odozvu," konštatoval Zozuľák.

Dodal, že ak sa na tejto farme do troch týždňov nevyskytne žiaden úhyn zvierat, po mechanickej očiste a záverečnej dezinfekcii by toto ohnisko nákazy vyhlásili za zaniknuté.

V spomínanom stáde došlo začiatkom novembra k úhynu troch kusov dobytka. Laboratórnym vyšetrením sa následne vo vzorkách našli baktérie Bacillus anthracis.

Do styku s baktériou mohlo dôjsť 11 ľudí, ktorí sú pod zvýšeným lekárskym dohľadom a bola im naordinovaná preventívna antibiotická liečba. Podľa Zozuľáka sa príznaky nákazy doteraz u týchto osôb neprejavili.

"Zvieratá sú v poriadku aj v ďalšom stáde so 120 kusmi dobytka, majiteľom ktorého je iná firma a kde predtým tiež uhynula jedna krava. Veterinári tu budú podávať druhú dávku vakcíny v stredu (21. 11.). Rovnako sa bude čakať tri týždne na odozvu," vysvetlil veterinár.

Aj v tomto prípade sa riziku nákazy mohli vystaviť ošetrovatelia dobytka i veterinári, preto im bola podaná preventívna liečba.

Veterinárom sa podarilo lokalizovať ložiská spomínaného ochorenia v blízkosti farmy v Staškovciach. Malo ísť o dve mrchoviská, kde boli pred 30 - 40 rokmi zahrabávané uhynuté zvieratá.