Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dobrovoľní horskí záchranári čistili Pieniny, objavili sfúknutý raft

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V rámci sobotňajšej akcie časť dobrovoľníkov zlanila aj kopce v okolí Prielomu Dunajca, ktorý je asi najnavštevovanejšou časťou národného parku.

Lesnica 19. októbra (TASR) – Približne 5-kilometrový úsek na hraničnom vrchu Šafránovka medzi Slovenskom a Poľskom v Malých Pieninách, v sobotu čistila skupina miestnych dobrovoľných horských záchranárov. Predseda rady Horskej služby (HS) Pieninského národného parku (PIENAP-u) Marko Popovič v tejto súvislosti uviedol, že každý rok zvykli zbierať odpadky na jar. Tentoraz sa rozhodli pre jesenné obdobie a čistili v skalnom exponovanom teréne, popri cyklochodníku v Prielome Dunajca aj v okolí Chaty Pieniny. Okrem klasického odpadu po turistoch našli v 5. stupni ochrany dokonca aj čln.

Aj teraz na jeseň objavujeme veľmi veľa odpadkov pod tým lístím. Ide o medzinárodnú turistickú trasu a je vidieť, že viac toho odpadu pochádza z Poľska. Je to ale pochopiteľné, pretože Poliakov je v Pieninách viac. Aj preto som veľmi rád, že na túto akciu prijali pozvanie aj štyria naši kolegovia z poľského GOPR-u (Górskie ochotnicze pogotowie ratunkowe) a zbierali sme tak na slovenskej, ako aj poľskej strane,“ priblížil Popovič. Ide o tradičnú akciu, ktorú robia v Pieninách asi 13 rokov, takže v tomto regióne nie je nič ojedinelé, že horskí záchranári čistia turistické chodníky.

V rámci sobotňajšej akcie časť dobrovoľníkov zlanila aj kopce v okolí Prielomu Dunajca, ktorý je asi najnavštevovanejšou časťou národného parku. Aj tam objavili obrovské množstvo odpadu, hlavne plastových fliaš. „Našli sme veľmi veľa plechoviek od poľského piva, fľaše od alkoholu, plastový odpad a prázdne konzervy. Pikoškou bol sfúknutý gumený raft, ktorý sme našli pod vrcholom Osobitá, kde je najprísnejší stupeň ochrany, a kde turisti nemajú čo robiť. Aj napriek tomu sme tam našli odpadky,“ upozornil vedúci záchranár HS PIENAP-u Peter Popovič.

Okrem členov HS prichádzajú každoročne na akciu aj ich priatelia a rodinní príslušníci, tento rok spolu vyzbierali takmer 30 vriec odpadkov. Podľa M. Popoviča je to porovnateľné množstvo s minulým rokom a v prevažnej miere šlo o odpadky, ktoré sa na týchto miestach objavili počas aktuálnej turistickej sezóny.