Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do Bocianopolisu prileteli prvé páry bociana bieleho

Foto: TASR/Roman Hanc

Na tradičné hniezdisko bocianov bielych sú miestni ľudia patrične hrdí.

Zemplínske Hradište 25. marca (TASR) - Do Zemplínskeho Hradišťa v okrese Trebišov prileteli v týchto dňoch prvé páry bociana bieleho. Pre množstvo hniezd, ktoré tu každoročne obývajú, je obec známa aj pod názvom Bocianopolis.

"Poslovia jari k nám zavítali trocha s menším omeškaním, ale tešíme sa z ich prítomnosti. Prvý pár sem priletel v piatok popoludní, približne o 15.00 h," informoval starosta Zemplínskeho Hradišťa Ján Oláh. K spomínanému páru sa neskôr pripojil ďalší, takže počet bocianov zahniezdených v chotári obce sa zastavil momentálne na čísle štyri.

Na tradičné hniezdisko bocianov bielych sú miestni ľudia patrične hrdí. "Máme tu 19 hniezd a pokiaľ mám dobrú vedomosť, tak sme obcou, kde ich je v rámci strednej Európy najviac," podotkol starosta.

V Zemplínskom Hradišti zahniezdili prvé bociany



Tu bude player


Foto: TASR/Roman Hanc
Na otázku, či sa prítomnosť bocianov podpisuje každoročne aj pod nárast pôrodnosti v obci, odpovedal miestny starosta záporne.

"V minulom roku sa tu narodili iba dve deti. Priali by sme si, aby to bolo samozrejme o väčších číslach," konštatoval Oláh.

Bociany po obsadení svojich hniezd znášajú vajíčka, z ktorých sa približne o 34 dní liahnu mláďatá.

V polovici júla sú už väčšinou schopné lietať.

Súčasťou ich jedálnička sú napríklad užovky, hraboše, slimáky, ryby či dážďovky, ktoré sa v okolí obce vyskytujú v hojnom počte.