Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Do behu pri útulku v Bernátovciach sa zapojili aj bezdomovci o barlách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi účastníkmi bolo aj 15 študentov zo Strednej športovej školy v Košiciach, ktorých priviedla vychovávateľka Helena Sokolová.

Bernátovce 11. októbra (TASR) - Postaviť bezdomovcov na nohy - obrazne aj doslova, bolo hlavnou myšlienkou tretieho ročníka behu Bež, kto môžeš, ktorý sa v piatok konal v Bernátovciach pri Košiciach. Zapojilo sa do neho celkovo 110 účastníkov vrátane mnohých obyvateľov miestneho útulku, medzi ktorými boli aj takí, ktorí sa pohybovali o barlách alebo na invalidnom vozíku. Organizátorom bola nezisková organizácia Oáza – nádej pre nový život.   

"Chceme robiť a zažívať to, čo sa robí a ako sa žije vonku, a zároveň týmto ľuďom priblížiť beh, aj ich priamo zatiahnuť do behu, pretože majú zlomené životy, častokrát aj chorobu, smútok. A práve to, že prišli aj ľudia zvonku, že je tu hudba, zábava, pretek, emócie, súťaživosť a potom aj tie ceny – to je to, že tí ľudia majú potom mesiace o čom rozprávať a na čo spomínať," uviedol pre TASR o akcii farár Peter Gombita, ktorý v Bernátovciach vedie útočisko pre ľudí bez domova.

Trať bola rozdelená na 500 metrov pre klientov útulku a deti, a na 3,8 kilometra pre aktívnych bežcov. Ako štartovné doniesli bežci z Košíc a okolia trvanlivé potraviny, prikrývky či iné potrebné veci pre zariadenie. "Ideou akcie je aj vyslať do sveta signál, že ľudia bez domova tu sú a potrebujú našu pomoc a my, keď sa máme lepšie, aby sme sa s nimi podelili. A keď robíš dobro inému, robíš dobre sebe," povedal Gombita.

Medzi účastníkmi bolo aj 15 študentov zo Strednej športovej školy v Košiciach, ktorých priviedla vychovávateľka Helena Sokolová. "Keďže sme športovci a ešte môžeme takto pomôcť, tak to je úžasná vec, doniesli sme aj zbierku pre útulok, ktorú sme mali na škole. Prišli sme aj preto, lebo s deťmi sa rozprávam o tom, ako ľahko človek môže prísť o domov a ako si niekedy neuvedomuje, ako mu je dobre," povedala.

K víťazom na dlhšej trati patrili Damián Polončák a Slávka Pavúková, na krátkej trati Rudolf Majoroš a Marianna Komarová.