Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Dni gruzínskeho filmu prinesú archívne i súčasné snímky

Kino Lumiére je otvorené pre verejnosť od 5.septembra 2011. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prehliadka v kine Lumiére potrvá od 23. do 26. novembra, otvorí ju archívny film Rača, láska moja. Slovenským divákom bude predstavených spolu sedem titulov, vstup na projekcie je voľný.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Prehliadka Dni gruzínskeho filmu sa začne v piatok 23. novembra v bratislavskom Kine Lumiére. Slovenským divákom ponúkne ojedinelú príležitosť vidieť archívne i súčasné diela gruzínskej kinematografie. "U nás je málo známa a v povedomí širokej verejnosti zvyčajne reprezentovaná len menami Tengiz Abuladze alebo Otar Iosseliani. A už len málokto vie, že slovenský film Rača, láska moja vznikol v koprodukcii s Gruzínskom," TASR informovala Simona Nôtová so Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prehliadku otvorí práve film Rača, láska moja z roku 1977, ktorú nakrútili slovenský režisér Jozef Medveď a gruzínsky režisér Timur Palavandišvili. "Hoci je táto komédia o priateľstve slovenskej a gruzínskej vinárskej oblasti rovnakého mena, ktoré sú spojené nielen zvykmi, láskou k viniču a vínu, ale aj láskou medzi dvoma mladými ľuďmi, na Slovensku menej známa, v Gruzínsku patrí k divácky obľúbenými filmom," doplnila na margo filmu, ktorého soundtrack je dodnes v Gruzínsku veľkým hitom.

Ďalším archívnym titulom v programe bude Oslík. Film rozpráva príbeh jednoduchej sedliackej rodiny z prelom 19. a 20. storočia. V roku 1955 ho nakrútila režisérska dvojica Tengiz Abuladze a Rezo Čcheidze a v tom istom roku získal aj cenu za najlepší hraný film vo svojej kategórii na MFF Cannes.
Chodba Kina Lumiére.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

To najlepšie z gruzínskej kinematografie si slovenskí diváci môžu pozrieť zadarmo
Prehliadka ďalej ponúkne to najlepšie zo súčasnej gruzínskej kinematografie - poviedkový film Tri domy (r. Zaza Urušadze, 2008), Druhý breh (r. George Ovašvili, 2009), snímku Dni na ulici (r. Levan Koguašvili, 2010) či francúzsko-gruzínsky koprodukčný film Chantrapas (r. Otar Iosseliani, 2010), ktorý bol v roku 2011 gruzínskou národnou nomináciou na Oscara.

Gruzínsky dokument bude reprezentovať režisérka Nana Janelidze, ktorá svoj vlaňajší film Bude tam hore divadlo?! uvedie osobne. Okrem nej sa na prehliadke zúčastnia a gruzínske snímky predstavia filmová kritička Keti Machavariani a zástupkyne Gruzínskeho národného filmového centra - Tamara Tatišvili a Salome Sepašvili.

Podujatie organizujú Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo kultúry a ochrany pamiatok Gruzínska, Veľvyslanectvo Gruzínska na Slovensku, Gruzínske národné filmové centrum a SFÚ.

Prehliadka potrvá do pondelka 26. novembra, celkovo uvedie sedem titulov. Vstup na projekcie je voľný. Kino Lumiére zo svojej filmotéky k jej programu ponúkne ako bonus ďalšie štyri gruzínske diela - Blankytné hory alebo Nepravdepodobný príbeh (r. Eľdar Šengelaja, 1984), Keď padá lístie (r. Otar Iosseliani, 1966), Nesmúť (r. Georgij Danelija, 1969) a legendárny film Pokánie (r. Tengiz Abuladze, 1984).