Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Dnešné otvorenie Salamandrových dní začína slávnostným šachtágom

Sprievod z podujatia Salamandrové dni, archívne foto Foto: TASR

Organizátori očakávajú približne 8000 návštevníkov a hostí zo Slovenska i okolitých krajín.

Banská Štiavnica 6. septembra (TASR) - Slávnostným šachtágom, ktorý je tradičným podujatím pre pozvaných hostí, štartujú dnes večer v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici Salamandrové dni 2012. Ich hosťom bude v piatok, 7. septembra aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý v uvedie do života publikáciu venovanú slávnej Baníckej akadémii.


Táto svojho času významná európska vzdelávacia inštitúcia si v tomto roku pripomína 250. výročie rozhodnutia o jej založení.

Ako TASR povedal vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie Rastislav Marko, slávnostný akt sa uskutoční v budove Kammerhofu, v miestnosti, v ktorej v minulosti prijímali svoje návštevy komorskí grófi. Po ukončení prezentácie knihy a večeri sa hlava štátu presunie na Radničné námestie, kde si spolu s ďalšími významnými hosťami a vedením mesta pozrie tradičný Salamandrový sprievod.

Salamandrový sprievod nadväzuje na tradície Akadémie a každoročne láka do Banskej Štiavnice tisícky návštevníkov. Niekoľko stovák osôb prezentuje veselým spôsobom charakter a atmosféru mesta v časoch jeho najväčšej slávy a pripravuje tak výnimočný zážitok pre všetkých prizerajúcich divákov.

Okrem sprievodu čaká na návštevníkov počas podujatia bohatý kultúry program, pozostávajúci z výstav, koncertov, divadelných vystúpení pre deti, burzy minerálov, atraktívnych nočných predstavení na Starom zámku a ďalších aktivít.

Salamandrové dni sú zároveň spojené s celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov a počas nich sa konajú viaceré oficiálne podujatia vrátane slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva spojeného s udeľovaním výročných cien mesta.

Organizátori očakávajú, že počas dvoch dní navštívi podujatie, ktoré uzatvára kultúrne leto v regióne, približne 8000 návštevníkov a hostí nielen zo Slovenska, ale aj okolitých krajín.