Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Devínskej Novej Vsi už počítajú s kalamitným stavom komárov

Foto: TASR/Martin Baumann

Vstup do lokality Devínske jazero je pre vysokú hladinu rieky len na vlastné riziko.

Bratislava 6. júna (TASR) – Povodňová situácia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves je stabilizovaná, niektorí obyvatelia majú zatopené pivnice, ktoré si zväčša svojpomocne odčerpávajú.

Pre TASR to povedal starosta Milan Jambor. Na ulici Na hriadkach podľa neho delí hladinu Moravy od koruny hrádze len 40 centimetrov, avšak verí, že tak vysoko sa už voda nedostane.

"Je veľmi pravdepodobné, že do štyroch týždňov tu budeme mať naozaj kalamitný stav s komármi. Hneď ako voda trochu opadne, tak si na to sadneme a budeme to musieť riešiť," povedal Jambor. Podobne ako ostatní obyvatelia si pochvaľuje protipovodňovú hrádzu, ktorá zabránila podobným škodám ako v roku 2002.




"Každý deň to mapujeme a je to príšerné, je to väčšie ako v roku 2002. Každý deň chodíme aj trikrát a stále to stúpa. Najviac nás mrzí, že príroda sa z toho bude spamätávať strašne dlho," povedala obyvateľka mestskej časti Ilona Hulíková na ulici, ktorá vedie k Cyklomostu slobody. V súčasnosti je zatvorený, pre vodu sa k nemu ani nedá dostať. Pri vodnej ploche na Mlynskej ulici mestská polícia upozorňuje, že vstup do lokality Devínske jazero je pre vysokú hladinu rieky len na vlastné riziko.

"Žijem tu už 50 rokov, ale takáto voda tu ešte nebola. Keby tu nebola táto hrádza, tak sa tu topia ľudia ako v roku 2002," skonštatoval Ján Habuda pri pohľade na Moravu z ulice Na hriadkach. Podľa neho sú však miestni obyvatelia pokojní, vysokú hladinu si chodia fotografovať a nakrúcať.