Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Devínu pomohli bezdomovci, postreky proti komárom by mal platiť štát

Poškodené a zničené zariadenie domu na Devínskej ceste. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Termín začatia postrekov bude určený na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctv v Bratislave a odborníkov mesta, aj s prihliadnutím na poveternostné podmienky.

Bratislava 11. júna (TASR) – Pri odstraňovaní následkov povodní na Devínskej ceste dnes pomáhali aj bezdomovci, ktorých príležitostne využíva bratislavská mestská organizácia OLO.

Hlavné mesto už pripravuje aj postreky proti komárom, pričom náklady na toto opatrenie si bude zrejme refundovať od štátu.

"Aj dnes pokračovali práce pri odstraňovaní poškodených vecí a nánosov po povodniach z najviac zasiahnutých oblastí pri Devínskej ceste," informoval riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. "Na mieste je 8 veľkorozmerných kontajnerov, do ktorých pomáhajú vynášať poškodené veci aj ľudia, ktorí sú bez zamestnania a bez strechy nad hlavou," uviedol Andrassy a vysvetlil, že ide o ľudí, s ktorými príležitostne spolupracuje OLO.

Andrassy dodal, že hlavné mesto uskutočnilo s pomocou odborníkov aj geologický monitoring dvoch úsekov Devínskej cesty, kde hrozilo, že povodňová voda podmyje veľké skaly. Jedno z takýchto miest je pri odbočke na Dlhé Diely. "Z výsledkov sme zistili, že nebezpečenstvo podmytia a zosunu skál na vozovku nehrozí," povedal Andrassy.

Mesto bude podľa jeho slov aktívne konať aj v súvislosti s postrekom proti komárom. "Mesto by si malo náklady na postreky vyúčtovať v rámci oprávnených nákladov v súvislosti s prijatím opatrení na odstránenie následkov povodní," informoval Andrassy s dôvetkom, že tento postup bol dohodnutý na dnešnej pracovnej porade u ministerky zdravotníctva SR Zuzany Zvolenskej. Zároveň by to malo byť aj odporúčanie na stredajšie (12. 6.) zasadnutie vlády. "Termín začatia postrekov bude určený na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave a odborníkov mesta, aj s prihliadnutím na poveternostné podmienky," dodal Andrassy.