Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Detský folklórny súbor Gerulata z Rusoviec oslavuje 20. výročie

Momentka z Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov v Bratislave, na ktorom sa zúčastnil aj DFS Gerulata. Foto: TASR/Tomáš Halász

Pri tejto príležitosti si takmer 50-členný súbor pripravil slávnostný program s názvom Ako sa Kubo na vandrovku dal. Pozrieť si ho môžete 23. novembra v petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Detský folklórny súbor Gerulata z bratislavskej mestskej časti Rusovce sa pripravuje na oslavy svojej dvadsaťročnice. Od 1. novembra 1992, kedy oficiálne vznikol, predviedli deti svoje umenie viac než 600-krát.

Na svoje jubilejné výročie pripravil súbor slávnostný program pod názvom Ako sa Kubo na vandrovku dal. Pozrieť si predstavenie môžu záujemcovia v piatok 23. novembra o 18.00 h v petržalskom Dome kultúry v Zrkadlovom háji, ale tiež budúci mesiac, 15. decembra v Divadle SĽUK v Rusovciach. Na návštevníkov budú čakať detské hry, tanečno-spevácke pásma a tance z rôznych oblastí Slovenska. Detský súbor na týchto vystúpeniach predstaví tri nové choreografie - scénické spracovanie hovoreného slova, tanca a spevu pod názvom Ako sa Kubo na vandrovku dal, detské pásmo Turek ide, utekajme! a záujemcovia uvidia aj dievčenské karičky z Parchovian, ku ktorým sa dali šiť aj nové kroje. Programom bude sprevádzať Ľudová hudba FERKOVCI, inštrumentalista Alojz Bučko, sólista SĽUK-u a zapoja sa doň všetky vekové kategórie, ale aj bývalí členovia súboru.

V súčasnosti aktívne pôsobí v súbore takmer 50 detí najmä z Rusoviec a okolia Bratislavy. Zakladateľkou a vedúcou súboru je bývalá sólistka tanečnej zložky SĽUK-u Alžbeta Uhráková. Súbor už vystupoval nielen na domácej pôde, ale napríklad aj v Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku, Bulharsku, Česku či Taliansku. Zúčastnil sa na viacerých domácich a medzinárodných festivaloch a vystupoval v Slovenskej televízii i v Slovenskom rozhlase. Svoj názov nesie po jednej z najvýznamnejších slovenských archeologických lokalít, rímskom vojenskom tábore Gerulata.

TASR informovala prednostka Miestneho úradu Bratislava-Rusovce Oľga Gáfriková.