Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V Betliari prinesú i prednášku o výchove detí v rodine Andrássyovcov

Na snímke kaštieľ v Betliari. Foto: TASR/František Iván

Riaditeľka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Tímea Mátéová na príklade rodu Andrássyovcov predstaví výchovu detí na prelome 19. a 20. storočia.

Betliar 12. mája (TASR) - V obci Betliar v okrese Rožňava sa v nedeľu popoludní koná Deň matiek a rodiny. V tunajšom evanjelickom kostole je pre návštevníkov pripravené divadelné predstavenie, športové aktivity aj prednáška o výchove detí v rodine Andrássyovcov. Pre TASR to uviedla Martina Štěpán zo združenia GemArt - Gemerský umelecký inštitút, ktoré podujatie organizuje.

Program rodinného podujatia odštartuje o 14.00 h v betliarskom evanjelickom kostole a v areáli nad kostolom. "Cieľom podujatia je spájať a vytvárať komunity. Predpokladáme, že na podujatie by mohlo prísť 300 až 400 ľudí," priblížila Štěpán. Ako dodala, pre návštevníkov budú pripravené športové aktivity, kreatívne workshopy, koncert v priestoroch kostola i detské divadelné predstavenie.

Súčasťou podujatia bude aj prednáška s názvom Matky aristokratky. Riaditeľka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Tímea Mátéová na príklade rodu Andrássyovcov predstaví výchovu detí na prelome 19. a 20. storočia. Návštevníkom priblíži, ako šľachtici vychovávali svoje deti, akými matkami boli aristokratky a aké detstvo mali ich potomkovia.