Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Deň kroja prilákal do Banskej Bystrice vyobliekaných ľudí

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) a ministerka kultúry Ľubica Laššáková na prvom ročníku Slovenského dňa kroja počas Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici 8. septembra 2018. Foto: TASR - Dušan Hein

Deň kroja pripravil týždenník Slovenka v spolupráci s mestom Banská Bystrica a Združením miest a obcí Slovenska.

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) - Tisícky ľudí v krojoch alebo ich vyšívaných súčastiach prúdili v sobotu popoludní Námestím SNP v Banskej Bystrici. Prvý Deň kroja prilákal do mesta pod Urpínom vyobliekaných ľudí z celého Slovenska i zo zahraničia.

"Prišla som z Prievidze. Na sebe mám kroj z hornonitrianskeho regiónu. Prišla som sem predviesť nielen kroj, ale aj výrobu kraslíc," povedala TASR Mariana Vaňová. "Na sebe mám košeľu, oplecko, sukňu, topánky a ešte čosi navyše," priblížila svoj odev.

"My sme folklórna skupina Javorník z Lúk pod Makytou. Prišli sme sem štyria trombitáši zo sedemčlennej skupiny. Na sebe mám krpce, vyšívané nohavice, košeľu, lajblík a halenu," opísal svoje oblečenie Igor Dundek. Ako dodal, na podujatí nepredvádzajú len svoj kroj, ale aj výrobu fujary trombity, ktorá bola zapísaná do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

"Prišiel som do Banskej Bystrice v horehronskom kroji z Pohorelej. Verím, že Dňom kroja sa zakladá jedna nádherná tradícia, keď vždy na konci leta si budeme tu v Banskej Bystrici pripomínať to úžasné kultúrne dedičstvo, ktoré sme zdedili po našich predkoch," povedal TASR premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý z mesta aj pochádza. Ako dodal, v podobnom kroji, v akom bol dnes, vystupoval ako mladý chlapec na základnej škole. "Dokonca som ako súčasť folklórnej kapely hral na akordeóne," pripomenul.

Deň kroja pripravil týždenník Slovenka v spolupráci s mestom Banská Bystrica a Združením miest a obcí Slovenska. V trojhodinovom programe nechýbal Spevácky zbor Lúčnica a banskobystrické folklórne súbory.