Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cestujúci prímestskými autobusmi počas týždňa mobility ušetria

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Prešovský samosprávny kraj poskytne cestujúcim zľavu vo výške 75 percent u všetkých svojich autobusových dopravcov. V Košickom samosprávnom kraji ušetria cestujúci oproti plnej sume 40 až 50 percent.

Prešov/Košice 15. septembra (TASR) – Ceny cestovných lístkov v prímestských autobusoch vybraných dopravcov v Prešovskom (PSK) a v Košickom samosprávnom kraji (KSK) budú od pondelka (16. 9.) do nedele (22. 9.) zľavnené. Ide o aktivitu v rámci kampane Európskeho týždňa mobility.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) poskytne cestujúcim zľavu vo výške 75 percent u všetkých svojich autobusových dopravcov. Ide o SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a BUS Karpaty. Podľa Lei Heilovej z Úradu PSK ide doposiaľ o najvyššiu zľavu, keďže cestujúci zaplatia len štvrtinu z ceny lístka. Kraj ju uhradí zo svojho rozpočtu.

Sprievodnou akciou podujatia je získanie bezkontaktnej čipovej karty u všetkých dopravcov PSK počas celého septembra zadarmo. Ako Heilová pripomenula, PSK sa do Európskeho týždňa mobility zapojil aj vlani, vtedy cestujúcim garantoval lacnejšie cestovanie v prímestskej autobusovej doprave vo výške priemerne 45 percent.

Čo sa týka KSK, plne platiacich cestujúcich odvezú prímestské autobusy spoločností Eurobus a Arriva Michalovce za zľavené cestovné, ktoré štandardne mimo týždňa mobility využívajú žiaci, študenti, deti, ťažko zdravotne postihnutí a ich sprievodcovia. Oproti plnej sume ušetria 40 až 50 percent - v závislosti od precestovanej vzdialenosti, respektíve tarifného pásma.

Podľa KSK kampaň vlani v Košickom kraji prekonávala rekordy. V autobusoch počas Európskeho týždňa mobility pribudlo 28.419 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 5,92 percenta oproti roku 2017. Pre zvyčajne plne platiacich bola poskytnutá zľava v celkovej sume viac ako 77.400 eur. „Za predpokladu, že by títo cestujúci využili osobné auto, keď priemerná obsadenosť osobného vozidla je 1,5 osoby na jedno auto a dĺžka auta v kolóne je päť metrov, môžeme hovoriť, že sme v týždni mobility skrátili dopravné zápchy v Košickom kraji takmer o 36 kilometrov,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

Európsky týždeň mobility sa tradične koná v tretí septembrový týždeň, jeho cieľom je motivovať jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika. Prispieť to má napríklad aj k zníženiu emisií uhlíka a zlepšeniu kvality ovzdušia. Témou tohto ročníka je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom Prejdime sa spolu! Pozornosť upriamuje na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli, ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie či osobný rozpočet.