Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cerová: Mládežníci zachraňujú hrad Korlátka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rekonštrukčné práce bude realizovať približne 25 mladých ľudí vo veku od 12 do 25 rokov, zo zoskupenia SmoTrBí, čo znamená mládežníci zo spoločenstva v Smoleniciach, Trstíne a Bíňovciach.

Cerová 8. júla (TASR) – Aj tento rok budú už tradične pomáhať mládežníci pri záchrane hradu Korlátka. TASR informoval vedúci záchranných prác na hrade Martin Slezák.

Rekonštrukčné práce bude realizovať približne 25 mladých ľudí vo veku od 12 do 25 rokov, zo zoskupenia SmoTrBí, čo znamená mládežníci zo spoločenstva v Smoleniciach, Trstíne a Bíňovciach. Opravy prebiehajú od nedele (8.7.) a vyvrcholia podujatím Deň otvorených dverí na hrade Korlátka (14.7.). "Naši mládežníci pripravia pre návštevníkov program v podobe zábavných hier a súťaží. Súčasťou programu bude historický výklad a sprievod po hrade, kde chcú odprezentovať záchranné práce, ktoré sa doteraz podarilo realizovať od roku 2008," uviedol Slezák. Návštevníkov čaká aj občerstvenie a na záver sa môžu zúčastniť svätej omše.

V minulých rokoch sa podarilo zachrániť viacero častí, ktoré boli v havarijnom stave. "Po troch rokoch intenzívnych prác v strednom hrade sme sa v minulom roku presunuli do dolného hradu a zaujímavá akcia sa udiala aj v najvyššej časti hradu, priamo na torze veže. V päte veže sme vymurovali kavernu, ktorá mohla spôsobiť 'odtrh' plášťa. Veža je jedným z najstarších objektov hradu, a preto sa záchrana murív považuje za najdôležitejšiu,“ doplnil vedúci záchranných prác. Projekt finančne podporili okrem obce Cerová Fond Telekom pri nadácii Pontis, Nadácia EPH a Ministerstvo kultúry SR.