Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V centre Náruč záchrany Senior&Junior otvorili ihrisko pre seniorov

Slávnostné otvorenie fit parku pre seniorov v centre Náruč záchrany v Bratislave 7. júna 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Cieľom špecializovaného ihriska je nielen pomáhať im využívať voľný čas aktívne, ale pod dozorom odborného rehabilitačného personálu pozitívne ovplyvniť zdravie a pohyblivosť seniorov.

Bratislava 7. júna (TASR) - Špecializované relaxačné ihrisko pre seniorov SENIOR FIT NÁRUČ otvorili dnes v Centre sociálnych služieb Náruč záchrany SENIOR&JUNIOR v mestskej časti Bratislava-Dúbravka. Súčasne si pracovníci, klienti a podporovatelia tohto centra pripomenuli 4. výročie jeho zriadenia.

Cieľom špecializovaného ihriska pre seniorov je nielen pomáhať im využívať voľný čas aktívne, ale pod dozorom odborného rehabilitačného personálu pozitívne ovplyvniť zdravie a pohyblivosť seniorov s mnohými diagnózami, uviedla zástupkyňa sponzorov Marieta Kováčová z Nadácie Pontis. Ako dodala, nemenej dôležitou ambíciou je rozvinúť komunitnú spolupatričnosť, keďže na pravidelné cvičenia na ihrisko SENIOR FIT NÁRUČ budú chodiť aj externí seniori z Dúbravky, ktorí nie sú klientmi centra. Zaujímavosťou je aj prítomnosť detí v centre a tiež v záhrade, kde sú pre nich hracie prvky.

Ihrisko zriadili vďaka grantovému programu Nadačného fondu Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis občianskym združením Šanca pre nechcených, ktoré sa okrem mamičiek a detí v núdzi stará v tomto centre o 40 odkázaných seniorov.

Slávnostné otvorenie fit parku pre seniorov v centre Náruč záchrany v Bratislave 7. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok

Riaditeľka centra Anna Ghanamová informovala, že cvičenia budú minimálne trikrát v týždni: Napríklad, v pondelok budú cvičiť pod dozorom rehabilitačnej sestry klienti centra s problémami pohyblivosti a pamäte spolu s deťmi a matkami z centra, v stredu skupina zložená z pohybovo zdatnejších seniorov z centra a zo seniorov z Dúbravky. Keďže dúbravské kluby dôchodcov prejavili o cvičenie veľký záujem, v stredu vytvoria dve skupiny po desiatich cvičiacich.



Realizátorom ihriska je spoločnosť Dextrade Žilina. Podľa slov jej konateľa Petra Ganoczyho boli pre ihrisko vybrané prvky vhodné pre seniorov viac aj menej pohyblivých, ale najmä tak, aby senior precvičil všetky partie tela.

Dnes otvorené ihrisko pre seniorov v centre na Fedákovej ulici 5 je už siedme takéto zariadenie v SR, z toho štyri sú v Bratislave.

Slávnostné otvorenie fit parku pre seniorov v centre Náruč záchrany v Bratislave 7. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na slávnosti sa zúčastnil starosta mestskej časti Dúbravka Ján Sandtner, zástupcovia sponzorov, seniori z Dúbravky a iní hostia.

Riaditeľka centra A. Ghanamová pri príležitosti nedávneho Medzinárodného dňa detí odovzdala počas slávnosti prítomným deťom hračky a farbičky a ich mamičkám poukazy na nákup v drogérii.

V kultúrnom programe účinkoval súbor Dúbravanka, speváčka Gizela Oňová zaspievala obľúbené slovenské populárne piesne, pri ktorých si seniori zaspomínali na svoju mladosť, a ďalší účinkujúci.

Občianske združenie Šanca pre nechcených je okrem Centra sociálnych služieb Náruč záchrany SENIOR&JUNIOR v Dúbravke aj iniciátorom projektu Hniezdo záchrany na Slovensku (doteraz 44 zachránených detí v SR). Po úspechu centra v Dúbravke zriadili minulý rok aj v poradí druhú Náruč záchrany v obci Solčany pri Topoľčanoch. Dnes sa toto občianske združenie stará v dvoch prevádzkach spolu o 80 seniorov a 10 matiek s deťmi.