Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vodohospodári pozývajú na dni otvorených dverí na vodných stavbách

Ilustračná snímka Foto: TASR - Jana Vodnáková

Vodné stavby sprístupnia pre verejnosť v piatok 23. a v sobotu 24. marca.

Banská Štiavnica 13. marca (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa vody pozýva Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) na dni otvorených dverí na vodných stavbách po celom Slovensku. Štátny podnik chce takýmto spôsobom priblížiť verejnosti potrebu ochrany tejto životodarnej tekutiny, ale aj ochranu pred jej silou v prípade povodní.

Ako TASR informoval hovorca podniku Pavel Machava, SVP organizuje deň otvorených dverí na vodných stavbách Nosice, Turček, Starina, Bukovec, Málinec a Môťová. Vodné stavby sprístupnia pre verejnosť v piatok 23. a v sobotu 24. marca.

"Záujemcovia budú mať možnosť vidieť ukážku práce obsluhy vo velíne, odkiaľ sa riadi celá stavba. Neodmysliteľnou časťou programu bude aj prehliadka útrob stavby. Vzostup približne 50 metrov pod korunu hrádze a následne výstup na združený funkčný objekt (veža v strede priehrady)," podotkol Machava s tým, že samozrejmosťou bude odborný a pútavý výklad od pracovníkov vodných stavieb.

Svetový deň vody bol vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji (UNCED) v Rio de Janeiro. Každoročne sa oslavuje 22. marca. Témou tohtoročného Svetového dňa vody je "Príroda pre vodu", ktorá skúma, ako môžeme využiť prírodu na prekonanie vodných výziev 21. storočia.