Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V rámci protipovodňovej ochrany osadili v Rači štyri meracie stanice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Prvé dve sú osadené v lesoch nad Račou a merajú zrážky, a ďalšie dve sú vodomerné, zbierajúce dáta z Pieskového a Banského potoka.

Bratislava 18. júla (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v rámci ochrany územia pred povodňami osadil v júni v bratislavskej Rači štyri meracie stanice. Prvé dve sú osadené v lesoch nad Račou a merajú zrážky, a ďalšie dve sú vodomerné, zbierajúce dáta z Pieskového a Banského potoka.

Povodne sú podľa predsedu BSK Juraja Drobu pre Bratislavský kraj jedným z najväčších ohrození. "Preto sme okrem vypracovania katalógu adaptačných opatrení na nepriaznivé dôsledky klímy, aj súčasťou medzinárodného projektu Verejného protipovodňového a výstražného systému. Bratislavský kraj je jedným z pilotných regiónov, z ktorého výsledky budú spracované v rámci novovznikajúceho varovného protipovodňového systému," priblížil opatrenia Droba.

Osadením staníc sa projekt verejného protipovodňového a výstražného systému dostal do fázy pilotného testovania, do ktorého sú zapojení odborníci z oblasti protipovodňovej ochrany. V najbližších týždňoch sa môžu zapojiť aj občania dotknutých území.

"Zrážkomerné stanice osadené na úpätí Malých Karpát nad Račou merajú množstvo spadnutých zrážok, teplotu vzduchu a v kombinácii s vodomernými stanicami umiestnenými nižšie, merajúcimi výšku vodnej hladiny, teplotu vody miestneho potoka vytvárajú smart riešenie pre skvalitnenie protipovodňovej ochrany," spresnil BSK.

Stanice boli na testovanie osadené v Rači z dôvodu, že táto bratislavská mestská časť opakovane trpí prívalovými povodňami. Získané dáta zasielajú vo veľmi krátkych intervaloch, čo má v budúcnosti prispieť k včasnému varovaniu obyvateľov v prípade blížiaceho sa povodňového ohrozenia.

"Celý systém umožňuje pravidelný export dát, z ktorých sa na základe interných algoritmov vyšpecifikuje stupeň výstrahy - podľa úhrnu zrážok, alebo stupne povodňovej aktivity - podľa výšky vodnej hladiny," podotklo BSK. Namerané údaje je možné ďalej použiť pre verejný povodňový núdzový a výstražný systém, ako aj na zhodnotenie prívalových povodní. Tento projekt je financovaný z prostriedkov rámcového programu EÚ pre výskum a inovácie Horizont 2020. BSK na spustenie pilotného projektu dostal 65.000 eur.