Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

BSK vďaka dotácii obnoví prístupový most do kaštieľa v Stupave

Pavol Frešo Foto: TASR

Pôvodne renesančný kaštieľ v Stupave bol upravovaný a dostavaný v polovici 18. storočia, rozšírený koncom 19. storočia.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) uspel so žiadosťou o dotáciu z programu Obnovme si svoj dom, podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok v rámci dotačného systému Ministerstva kultúry SR. Na prípravu obnovy národnej kultúrnej pamiatky - prístupového mosta do kaštieľa v Stupave a vstupného portálu samotného kaštieľa plánuje využiť 8000 eur.

"Bratislavský kraj vyvíja maximálne úsilie pri obnove a zachovaní kultúrneho dedičstva. Aj napriek zložitej finančnej situácii sa snažíme správať ako zodpovedný vlastník národných kultúrnych pamiatok," povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Pôvodne renesančný kaštieľ v Stupave bol upravovaný a dostavaný v polovici 18. storočia, rozšírený koncom 19. storočia. Bol postavený na základoch bývalého vodného hradu a postupne sa prestavbami a adaptáciami menil zo sídla pevnostného charakteru na obytné sídlo. S využívaním kaštieľa súviseli rôzne úpravy, ktoré výrazne zasiahli do pamiatkových hodnôt. Prístupový most do kaštieľa je jedným z mála dochovaných historických pôvodných prvkov, aj keď v havarijnom stave.