Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bronzovú sochu Jána Pavla II. v Prešove slávnostne požehnajú 15. júla

Ján Pavol II. ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komisia zverila vytvorenie sochy košickému sochárovi Petrovi Beňovi. Bronzová socha bude umiestnená na zhruba 15 centimetrov vysokom podstavci a spolu s ním bude merať 250 centimetrov.

      Prešov 2. júla (TASR) – Socha pápeža Jána Pavla II., ktorý pred 17 rokmi navštívil metropolu Šariša, bude stáť v centre Prešova medzi dvomi kostolmi. Dekan rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek dnes informoval, že oficiálne požehnanie sochy sa uskutoční 15. júla tohto roka o 15. hodine.

S myšlienkou inštalovať sochu, ktorá by pripomínala návštevu pápeža z roku 1995 v Prešove, prišiel pred niekoľkými rokmi prešovský dekan, dnes už biskup Stanislav Stolárik.

Dronzek zdôraznil, že toto dielo má ľuďom pripomínať život a duchovný odkaz významnej osobnosti novodobých svetových dejín. Umiestnenie sochy a jej samotný vzhľad majú symbolizovať niekoľko významných faktorov, ktoré sa spájajú s týmto pápežom.

Konštatoval, že pomerne dlhý čas sa diskutovalo o tom, kde by bolo najvhodnejšie miesto pre toto dielo. Komisia nakoniec dospela ku konsenzu, že najvhodnejším bude priestor medzi Konkatedrálou sv. Mikuláša a evanjelickým Kostolom sv. Trojice.

"Meter – dva od tohto priestoru kráčal pápež, keď sa išiel modliť k pamätníku Caraffových jatiek. Priestor medzi kostolmi akoby znázorňoval veľkú iniciatívu, ktorú pápež venoval ekumenickému procesu," povedal Dronzek. Gesto pápeža, ktorý sa modlil na mieste, kde boli popravení prešovskí mešťanostovia, prijali veľmi pozitívne predovšetkým evanjelici.

Dronzek zdôraznil, že aj keď ide o veľkú osobnosť, dielo nie je monumentálne ani robustné.

"Proporčné zobrazenie sochy vyjadruje vnútro pápeža, aký bol, že mu nikdy nešlo nejaký veľký triumfalizmus, ale v skôr v pokore a skromnosti hľadal človeka, preto ani socha nebude vysoká, bude pozývať k dialógu," vysvetlil dekan.

Komisia zverila vytvorenie sochy košickému sochárovi Petrovi Beňovi. Bronzová socha bude umiestnená na zhruba 15 centimetrov vysokom podstavci a spolu s ním bude merať 250 centimetrov.

"Ján Pavol II. je zobrazený v takej pozícii, ako si najviac pamätáme. Stojí v pokore, so sklonenou hlavou pri modlitbe," povedal autor s tým, že práca na soche mu trvala asi 1,5 roka.

Samotnému aktu požehnania sochy bude celý týždeň predchádzať program v konkatedrále i ďalších prešovských kostoloch pozostávajúci z prednášok zameraných na osobnosť Jána Pavla II.

Dronzek pripomenul, že zámer sa podarilo realizovať vďaka prešovskému VÚC, ktorý poskytol 54.000 eur, mesto prispelo pozemkom a sumou 5000 eur. Ďalšie peniaze dala cirkev a mnohé práce sa podarilo urobiť aj vďaka dobrovoľníkom.