Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Novým primátorom hlavného mesta bude MATÚŠ VALLO

Na archívnej snímke Matúš Vallo. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pred novinárov predstúpil potom, čo má po viac ako štvrtine spočítaných okrskov výrazný náskok pred ostatnými protikandidátmi, ktorí už priznali volebnú porážku.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Bratislave sa podarila veľká vec, dokázali sme to. Týmito slovami, so svojím tímom za chrbtom, oznámil víťazstvo vo voľbách primátora hlavného mesta SR Matúš Vallo, kandidujúci s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia.

Svoje víťazstvo označil za prejav dôvery voličov "slušných a čestných odborníkov, ktorí majú radi Bratislavu a jediným ich motívom sa vydať na túto cestu je úprimná snaha zmeniť mesto k lepšiemu". Vyjadril presvedčenie, že výsledok volieb nie je iba želaním zmeniť politikov. "Je to aj želanie zmeniť prístup k mestu a ja som rád, že môžem byť súčasťou tejto zmeny," uviedol.



Poukázal na to, že kampaň, ktorú so svojím tímom viedol, bola slušná, transparentná, kreatívna a najmä sa diala priamo medzi ľuďmi. "Presne takýmto štýlom, ako sme robili kampaň, chcem riadiť hlavné mesto," uistil.

Podľa jeho slov nastáva obdobie spolupráce. "Chcem vyzvať všetkých aktívnych, kreatívnych a zapálených ľudí, aby sa pridali k tejto spolupráci a snahe zmeniť naše mesto v lepšie miesto pre život," povedal.



Poďakoval sa svojim podporovateľom, najbližšej rodine i všetkým Bratislavčanom, s ktorými sa počas svoje kampane stretol. "Načerpal som od vás nielen energiu, no mnohému som sa od vás naučil – pokore, načúvaniu i trpezlivosti. Sľubujem, že takto budem viesť Bratislavu ako primátor," zdôraznil Vallo.

Svoje víťazstvo oznámil po tom, čo po tretine spočítaných okrskov v hlavnom meste disponoval výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi, ktorí už priznali svoju volebnú porážku.

Spočítaná vyše polovica zápisníc, výsledky sa nemenia


Priebežné neoficiálne výsledky po sčítaní 54,61 okrskových zápisníc potvrdzujú, že primátorom Bratislavy sa pravdepodobne stane Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu). Pred druhým Václavom Mikom (nezávislý) má náskok vyše 12 percent.

Vallovi zatiaľ odovzdalo hlas 35,98 percenta voličov, Mikovi 23,62. Tretí je Ivo Nesrovnal (nezávislý) so ziskom 18,86 percenta a štvrtý Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina - Boris Kollár, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola, DÚ) s 16,68 percenta. Mika, Nesrovnal aj Mrva už priznali porážku, ostatní kandidáti podľa priebežných výsledkov získali menej ako dve percentá hlasov.

Volebná účasť v Bratislave zatiaľ dosahuje 39,51 percenta, slovenský priemer je 50,09 percenta.

Bratislavčania si mohli v sobotu (10.11.) v komunálnych voľbách voliť primátora z desiatich kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov. V hlavnom meste bolo v 17 mestských častiach dokopy 53 volebných obvodov a 401 volebných okrskov.

Profil Matúša Valla


Ing. arch Matúš Vallo ohlásil svoju kandidatúru na funkciu primátora Bratislavy vo februári. Kandidoval ako občiansky kandidát s podporou tímu odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo. V apríli mu vyjadrili podporu v komunálnych voľbách mimoparlamentné strany Spolu a Progresívne Slovensko.

Matúš Vallo sa narodil 18. septembra 1977 v Bratislave. Na strednú školu chodil v Ríme, jeho otec, prekladateľ Stanislav Vallo, pôsobil v rokoch 2005-2011 ako slovenský veľvyslanec v Taliansku.

Matúš Vallo vyštudoval architektúru na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave. Počas štúdia bol na stáži v londýnskom ateliéri Adjaye Associates, v rokoch 2010-2011 absolvoval polročný výskumný pobyt na Kolumbijskej univerzite (Columbia University) v New Yorku so zameraním sa na tému občianskej angažovanosti v meste.

S Oliverom Sadovským založili ateliér Vallo Sadovsky Architects. Najväčším ich realizovaným projektom je Nová Terasa v Košiciach. Medzi posledné Vallove realizované projekty patrí Nádvorie pre súčasnú kultúru v Trnave.

Matúš Vallo stojí za iniciatívou Mestské zásahy, ktorá od roku 2008 vygenerovala viac ako 900 projektov na vylepšenie verejného priestoru v 20 slovenských a českých mestách.

Je zakladateľom občianskeho združenia My sme mesto, ktoré sa zameriava na verejný priestor s ambíciou stimulovať komunikáciu a interakciu medzi odbornou a laickou verejnosťou, je členom správnej rady a zakladateľom občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica v Bratislave. Stál aj za neformálnym združením Aliancia 500 bytov, zaoberajúcim sa vizuálnou jednotou tejto bratislavskej štvrte.

Hudobník a architekt Matúš Vallo je aj basgitaristom a textárom hudobnej skupiny Para.

Podľa svojich slov začal o kandidatúre vážne uvažovať pred troma rokmi. Spolu s ďalšími odborníkmi už dva roky pripravuje "návod na lepšie mesto" pod názvom Plán Bratislava. Súčasťou jeho tímu bolo aj ďalších 33 kandidátov na posty poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva. Medzi jeho prioritami bola intenzívna práca na novom územnom pláne, zlepšenie verejnej dopravy, ale aj konkrétny záväzok vysadiť v meste 10.000 stromov a kríkov.