Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Brezne zbúrajú vo štvrtok prvú čiernu stavbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Situáciu v lokalite Predné Halny s desiatkami podobných stavieb denne monitoruje mestská polícia.

Brezno 22. februára (TASR) – Horehronská metropola, mesto Brezno, pristúpila k ráznemu boju proti čiernym stavbám a tiež nájomcom, ktorí prebývajú v mestských priestoroch, no samospráve za to neplatia. Už vo štvrtok (23.2.) ráno začnú búracie práce prvého domu v lokalite Predné Halny, ktorú obývali neprispôsobiví občania. TASR o tom informovala Petra Dzurmanová, zástupkyňa breznianskeho primátora.

"Po dodržaní zákonného postupu a príslušných lehôt pristúpilo mesto k zbúraniu objektu. Všetko nasvedčuje tomu, že nasledovať budú ďalšie stavby. Rôzne provizórne obydlia či "prílepky" sa v hojnom počte nachádzajú na jednom zo vstupov do Brezna. Pre mesto predstavujú okrem estetickej ujmy i prekážku z hľadiska rozvoja cestovného ruchu. Ide spravidla o ubytovanie, ktoré bolo jeho užívateľom poskytnuté ešte v 80. rokoch minulého storočia a už dávno nevyhovuje potrebným štandardom. Nielen pre obyvateľov tak predstavuje bezpečnostnú hrozbu," priblížila Dzurmanová.

"V nekompromisnom postupe proti neplatičom a staviteľom na cudzích pozemkoch vidíme jedinú možnosť skutočného vyriešenia dlhodobého problému v našom meste. Sme pripravení podobne postupovať aj v budúcnosti," zdôraznil primátor Tomáš Abel.

Situáciu v spomínanej lokalite s desiatkami podobných stavieb denne monitoruje mestská polícia. Objekt je prázdny a aby mesto zabránilo jeho ďalšiemu rozoberaniu alebo prípadnému dobudovaniu nových častí pri ňom, za najlepšiu možnosť považuje čo najrýchlejšie odstránenie stavby.

"Podnikli sme kroky potrebné na urýchlenie búracích prác. Poverení zamestnanci mestského úradu potrebný proces zrealizovali v priebehu niekoľkých týždňov," dodala viceprimátorka.

Celkovo je v metropole Horehronia v riešení viac ako 30 rozhodnutí, z ktorých v šiestich prípadoch už bolo nariadené konanie o odstránení stavby.