Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Rača bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vyše 13 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzi priority v oblasti rozvojových aktivít patrí prestavba budovy na Novohorskej ulici, ktorú račianska samospráva kúpila ešte v júni 2016. 

Bratislava 14. decembra (TASR) – Bratislavská mestská časť Rača bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vyše 13 miliónov eur. Rozhodli o tom miestni poslanci na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí. Medzi priority v oblasti rozvojových aktivít patrí prestavba budovy na Novohorskej ulici, ktorú račianska samospráva kúpila ešte v júni 2016 za účelom vybudovania úplne novej štvortriednej materskej školy pre približne 100 detí. Tú plánuje samospráva otvoriť na jeseň 2018. TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Ďalším projektom je budovanie multišportoviska pri základnej škole Tbiliská, rozdelené na roky 2018 a 2019. V areáli sa zmodernizuje futbalové ihrisko, k bežeckému oválu pribudnú štyri dráhy, tartan, rovinky, zrevitalizuje sa hokejbalové ihrisko, pribudnú dve streetball ihriská či zrekonštruujú sa tribúny aj osvetlenie.

"Do leta 2018 plánuje Rača ukončiť veľkú rekonštrukciu detského ihriska na Hubeného ulici, kde sa plánuje vytvoriť multifunkčné ihrisko pre malé aj väčšie deti, so športovým zázemím pre dospelých, pitnou fontánkou, toaletami a kontajnerovými domčekmi. Z väčších investícií sa v budúcom roku zrealizuje napríklad aj rekonštrukcia budovy zdravotného strediska na Tbiliskej ulici, dokončí sa rekonštrukcia budovy strediska čistoty na Rustaveliho ulici," priblížila Miklánková.

Po vysporiadaní vlastníckych pomerov chce Rača opraviť Popolnú, rovnako aj Stratenú ulicu, okrem toho v rozpočte zvýšili čiastku určenú na opravy ďalších ciest, chodníkov a parkovísk. Vyčlenili sa peniaze aj na budovanie a vyznačovanie nových parkovacích miest. Mestská časť bude hľadať rozpočtové aj mimorozpočtové zdroje na debarierizáciu základnej školy Tbiliská, konkrétne na vybudovanie výťahu pre zdravotne znevýhodnené deti. 

V budúcom roku by Rača chcela v Krasňanoch vybudovať vzorové stojisko s polopodzemnými kontajnermi, o spolufinancovanie bude žiadať hlavné mesto formou dotácie, rovnako ako v prípade opravy terasy na Karpatskom námestí. 

Hlavné mesto Bratislava zaradilo do svojho rozpočtu na budúci rok na území Rače hneď niekoľko investícií ako vybudovanie kruhovej križovatky Kubačova – Detvianska – Rustaveliho, oprava cesty a chodníkov na ulici Pri vinohradoch, rozšírenie račianskeho cintorínu, oprava chodníkov na Hubeného ulici či oprava Centra voľného času na Hliníckej ulici.