Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Petržalka chce pre svoje lokality vypracovať Štúdiu pešieho pohybu

Petržalka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Samospráva je presvedčená, že dlhodobou stagnáciou vyváženého rozvoja všetkých druhov dopravy sa zhoršujú podmienky pre chodcov, čím sa pešia doprava odsúva do úzadia.

Bratislava 9. júla (TASR) – Demonštrovať bezpečné a bezkolízne prechody cez územie bratislavskej Petržalky, najmä v období zvyšujúceho sa zahusťovania a riešenia dopravy a parkovania. To je cieľom Štúdie pešieho pohybu, ktorá by mala byť rozčlenená na tri časti, teda podľa lokalít Lúky, Dvory a Háje. "Je to štúdia, ktorú majú väčšie európske mestá. Jej úlohou je ukázať možné trasovanie pre peších v Petržalke. Vo veľkom sa hovorí o dopravnom genereli, o statickej a dynamickej doprave, ale málokto myslí na peších," uviedol pre TASR petržalský starosta Vladimír Bajan.

Samospráva je totiž presvedčená, že dlhodobou stagnáciou vyváženého rozvoja všetkých druhov dopravy sa zhoršujú podmienky pre chodcov, čím sa pešia doprava odsúva do úzadia. Konštatuje, že kvalitu dopravného systému nemožno oddeliť od kvality verejného priestranstva a bezbariérovosti mesta. "Po odstránení bariér a dobudovaní chodníkov môžu znovu ožiť funkčné pešie trasy tak, aby sa rodičia nebáli púšťať deti samé pešo do školy a na ihriská, a aby ich obyvatelia plnohodnotne využívali," uvádza mestská časť na svojej webovej stránke.

V súčasnosti má miestna samospráva vypracovanú štúdiu pre lokalitu Háje, ktorú možno pripomienkovať do konca júla prostredníctvom e-mailovej adresy milan.raus@petrzalka.sk. Materiál by sa mal dostať na prerokovanie jednotlivých komisií miestneho zastupiteľstva a následne aj samotného zastupiteľstva. V pláne mestskej časti je do budúcna vypracovať takýto materiál aj pre zvyšné dve lokality, zatiaľ je otázne, že kedy. "V septembri sa poradím s predsedami poslaneckých klubov, že ako to urobiť. Lebo ak povedia, že pozrime si to a vychytajme chyby, tak aby sme v ďalších častiach nerobili tie isté," doplnil Bajan, podľa ktorého môže byť takáto štúdia motivačným materiálom aj pre ostatné mestské časti.