Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Bratislava obstaráva územný generel zelene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Generel bude spracovaný v členení mesto, okresy, mestské časti a lokality.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Mesto Bratislava obstaráva územný generel zelene za odhadovaných 221.000 eur bez DPH. Cieľom je analýza, vytvorenie priestorového usporiadania a evidencie súčasných plôch zelene na základe kategórie, druhu či sadovníckej hodnoty. Vyplýva to z oznámenia zverejnenom vo vestníku Úradu pre verené obstarávanie.

Ráta sa tiež so spracovaním návrhu dlhodobej a strednodobej vízie koncepcie zelene vzhľadom na adaptáciu na zmenu klímy či ekologických, socioekonomických a historicko-spoločenských hodnôt Bratislavy. V dokumente sa majú tiež vyhodnotiť dosahy na kvalitu životného prostredia, mikroklimatické podmienky, zlepšenie biodiverzity, redukciu tepelných ostrovov, ekonomické prínosy, udržateľnosť a kvalitu života.

"Územný generel zelene bude slúžiť ako podklad na využitie princípov plánovania zelenej infraštruktúry," spresnil magistrát s tým, že sa bude hľadieť aj na propagáciu a integráciu biodiverzity a ekosystémových služieb, adaptácie na klimatické zmeny, zelenej ekonomiky či sociálnej kohézie. Generel bude spracovaný v členení mesto, okresy, mestské časti a lokality.

Záujemcovia sa môžu do súťaže zapojiť do 27. novembra. V ten istý deň sa majú aj otvárať obálky s ponukami.