Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislava chce v Dúbravke zamedziť zrážkam chodcov s električkami

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Dopravný podnik vyzýva cestujúcich, aby boli pri prechádzaní cez električkovú trať obozretnejší.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Hlavné mesto chystá opatrenia, ktorými chce zamedziť častým zrážkam chodcov s električkami v bratislavskej Dúbravke. Na troch priechodoch pre chodcov plánuje umiestniť výstražnú svetelnú a zvukovú signalizáciu. V tejto mestskej časti došlo k zrážke chodca s električkou naposledy v nedeľu (4.12.) a takéto prípady sa tu stali aj v októbri i septembri.

Magistrát tvrdí, že má rad opatrení, ako podobným situáciám v budúcnosti predchádzať, a to napríklad inštaláciou zvukového zariadenia na priechode, ktoré upozorní chodca, že prichádza električka. Taktiež umiestnením vodorovného dopravného značenia, ktoré upozorní, že v tomto úseku má prednosť električka a chodec má byť ostražitý. "Sme presvedčení, že tieto opatrenia prispejú k bezpečnosti daného úseku. Naším cieľom je zamedziť takýmto udalostiam a dbať na bezpečnosť našich občanov," povedala pre TASR Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Takéto opatrenia budú podľa jej slov použité na priechodoch pre chodcov Saratovská pri OD Saratov, pri križovatke Saratovská - Drobného a na Ulici Mikuláša Schneidera Trnavského. "To sú priechody v tvare Z cez električkové koľajnice," podotkla Kohútiková.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) pre TASR uviedol, že v prípadoch zrážok električiek s chodcami za posledné štyri mesiace zaznamenal náhle vstúpenie chodcov do jazdnej dráhy električky, a to v bezprostrednej blízkosti. "Vodiči sa snažili vždy zrážke zabrániť, žiaľ, pre krátku vzdialenosť chodcov zachytili," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Dopravný podnik vyzýva cestujúcich, aby boli pri prechádzaní cez električkovú trať obozretnejší. Električke totiž musia dať chodci podľa zákona vždy prednosť aj na priechode. Vodiči DPB sú podľa Volfovej poučení, že v priestoroch zastávok a v ich blízkosti, ako aj v oblasti priechodov cez električkovú trať, majú dbať na zvýšenú opatrnosť. "Po modernizácii trate v Dúbravke sa priechody cez koľajový zvršok upravili tak, aby cestujúci (chodci) mali pri prechádzaní uvedeného úseku prichádzajúcu električku v zornom poli," podotkla hovorkyňa.

Mestská časť Dúbravka pre TASR priblížila, že túto situáciu konzultuje v spolupráci s DPB i políciou dlhodobo. "Na priecestiach už boli umiestnené veľké tabule upozorňujúce na nebezpečenstvo a to, že električky majú prednosť. Mestská časť zvýšila tiež osvetu v základných a materských školách edukovaním žiakov i učiteľov," priblížila hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová s tým, že mestská časť viackrát iniciovala u magistrátu zmenu nastavenia semaforov, ktoré pribudli a zmenili sa po modernizácii električkovej trate. "Prenastavenie magistrát už rieši," podotkla Marcinátová.