Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bezpečnostný plot pred americkou ambasádou má zmiznúť

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mestskí poslanci o tomto nájme pozemkov pred ambasádou, s takmer identickými podmienkami, rozhodovali koncom júna. Vtedy nájom pozemkov americkej ambasáde predĺžili.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Bezpečnostný plot pred Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave má zmiznúť. Bratislavskí mestskí poslanci dnes totiž veľvyslanectvu neschválili nájom zhruba 1300 metrov štvorcových mestských pozemkov pred budovou ambasády do 15. augusta 2019 za podmienky, že americká strana bude mestu platiť za jeden meter štvorcový jedno euro na deň. Ročne to do mestskej pokladnice malo priniesť zhruba 481.000 eur.

Mestskí poslanci o tomto nájme, s takmer identickými podmienkami, rozhodovali koncom júna. Vtedy nájom pozemkov americkej ambasáde predĺžili. Dodatok o predĺžení nájmu mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše v lehote do 60 dní od schválenia uznesenia. Ambasáda podpísala dodatok v tejto lehote 19. augusta, ale až po uplynutí doby nájmu, teda po 15. auguste. Bratislavské mestské zastupiteľstvo tak muselo dnes rokovať o novej nájomnej zmluve. Tá bola podobná júnovému dodatku, no americká ambasáda žiadala doplniť klauzulu o tom, že všetky jej peňažné záväzky, vyplývajúce z nájomnej zmluvy, podliehajú dostupnosti financií, ktoré každoročne vyčleňuje Kongres USA. Zástupcovia veľvyslanectva však deklarovali, že sú ochotní za nájom riadne platiť a takáto klauzula je bežnou praxou aj v iných zmluvách, ktorú uzatvárajú.

"Tento plot hyzdí najkrajšie bratislavské promenádne námestie. Po konzultácii s bezpečnostnými expertmi zastávam názor, že nie je bariérou, ktorá by chránila proti nejakým teroristickým útokom či proti vandalom," povedal dlhodobý kritik tohto bezpečnostného plota, poslanec Martin Borguľa. Ako tvrdí, dnešným dňom je plot čiernou stavbou a v piatok (30.9.) požiada starostu Starého Mesta, aby trval na jej odstránení.

Časť mestských poslancov však argumentovala, že klauzula nie je problémom pre uzavretie novej nájomnej zmluvy a že americká strana zákony a povinnosti dodržiava. Iní zas upozorňovali, že ak Kongres USA potrebné finančné prostriedky neschváli, mesto ich tiež nemusí dostať. "Bratislava prišla neschválením nájomnej zmluvy o takmer pol milióna eur," uviedla poslankyňa Elena Pätoprstá, podľa ktorej sa môže stať, že si budú musieť Slováci vybavovať víza na americkej ambasáde vo Viedni. "Mali dostatok času na to, aby si našli nové dôstojné a bezpečné sídlo. Každý, kto zo zahraničia k nám príde, sa čuduje, či tu nemáme nejaký výnimočný stav," skonštatoval poslanec Radoslav Olekšák. Oponoval mu však Ján Budaj, ktorý bol za odsúhlasenie novej nájomnej zmluvy.

Zástupcovia ambasády sa k vzniknutej situácii médiám nechceli vyjadrovať a odkázali na tlačové oddelenie veľvyslanectva. Chargé d’affaires Veľvyslanectva USA na Slovensku Liam Wasley však v júni uviedol, že ambasáda sa bude sťahovať z Hviezdoslavovho námestia a už má vytypovaných približne šesť potenciálnych lokalít v Bratislave. Ambasáda tento týždeň pre TASR uviedla, že plány so sťahovaním sa hýbu vpred a dúfa, že k výberu preferovanej lokality a k zmluvným rokovaniam s vlastníkmi sa začne ešte v tomto roku.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal je touto situáciou nepríjemne prekvapený, no ako tvrdí, bude sa musieť nájsť riešenie. "Rozumiem tým argumentom, ten plot ruší aj mňa. Bohužiaľ, žijeme vo svete, kde sú globálne hrozby a takéto bezpečnostné opatrenia sú obvyklé aj v iných štátoch. Som však proti predčasným uzáverom. My musíme teraz preveriť dôsledky dnešného hlasovania," povedal.

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí americkému veľvyslanectvu v roku 2005 na desať rokov. Ambasáda pozemky využila na postavenie bezpečnostného plota pred svojím sídlom, ktorý ju mal chrániť pred prípadným útokom.