Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Bežkárske trate pri Dobšinej upravuje 40-ročný ratrak, robia zbierku

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom verejnej finančnej zbierky je vyzbierať 5000 eur na staršie pásové vozidlo alebo pracovný skúter pre úpravu bežkárskych tratí.

Dobšiná 24. januára (TASR) - Areál bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni je v súčasnosti upravovaný s pomocou takmer 40-ročného ratraku. Štvorkolku, ktorá slúžila na údržbu tratí v uplynulých rokoch, sa Mestské lesy (ML) Dobšiná rozhodli predať ako prebytočný majetok. Občianske združenie (OZ) Snow Park Ľadová, ktoré sa o úpravu areálu stará, preto hľadá finančné zdroje na nákup potrebnej techniky prostredníctvom verejnej finančnej zbierky.

OZ sa rozhodlo verejnú finančnú zbierku na platforme StartLab zorganizovať po tom, ako už nemôže počítať s pomocou pásového vozidla, ktoré na úpravu tratí využívali doposiaľ. Štvorkolku, ktorú v minulosti OZ bezplatne poskytovali Mestské lesy Dobšiná, sa vedenie podniku na jeseň 2023 rozhodlo predať ako prebytočný majetok formou verejnej obchodnej súťaže.

"Pre spoločnosť ML Dobšiná je tento stroj prebytočný, stroj bol kupovaný na účel protipožiarnych a ochranných služieb a starostlivosti o poľovný revír, no ani jednu z týchto úloh nikdy neplnil. Plánujeme zakúpiť technologické vozidlo, ktoré bude ďaleko využiteľnejšie na lesnú prevádzku spoločnosti," vysvetlili pre TASR mestské lesy s tým, že činnosť OZ naďalej podporujú napríklad bezplatnou pomocou pri organizácii ich podujatí.

Bežkárske trate pri Dobšinskej ľadovej jaskyni sú tak aktuálnu sezónu upravované s pomocou starého ratraku, ktorý bol v minulosti taktiež zakúpený z príspevkov verejnosti. "Už skoro 40-ročný pomocník nám nedokáže slúžiť každý deň a je potrebné ho šetriť, hoci si ho opravujeme a snaží sa nám slúžiť ako len vie, predsa len má svoj vek a určité limity," uviedlo OZ.

Cieľom verejnej finančnej zbierky je vyzbierať 5000 eur na staršie pásové vozidlo alebo pracovný skúter pre úpravu bežkárskych tratí. "Kombináciou ratraku a ďalšieho pásového vozidla by sme vedeli služby opäť posunúť na vyššiu úroveň a nestratiť našich každoročných návštevníkov," skonštatovalo OZ.

Areál bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni prešiel obnovou v roku 2019, v súčasnosti ponúka verejnosti päť okruhov s dĺžkou od 2,5 po 5,5 kilometra. OZ Snow Park Ľadová, ktoré sa o úpravu tratí stará, sa vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja podarilo v aktuálnej sezóne vybudovať pre návštevníkov aj novú útulňu, požičovňu výstroja na bežecké lyžovanie či niekoľko oddychových zón.