Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Beh pre zdravé prsia upozorní na dôležitosť prevencie rakoviny prsníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čas aj trasa behu sú takmer ľubovoľné, podmienkou je kedykoľvek medzi 10.00 a 14.00 h odbehnúť 5 kilometrov a preukázať to organizátorom pomocou smart hodiniek alebo mobilnej aplikácie.

Bratislava 23. júna (TASR) – Upozorniť na dôležitosť prevencie rakoviny prsníka je cieľom prvého ročníka sobotného podujatia Beh pre zdravé prsia, ktoré sa uskutoční v bratislavskom areáli Partizánskej lúky na Železnej studničke. Beh je v rámci každoročnej celoeurópskej akcie Breast Health Day jednou z aktivít Europa Donna – medzinárodného združenia žien, ktoré prekonali rakovinu prsníka.

„Sme radi, že môžeme podporiť dobrú vec, ktorá má význam. Dúfame, že sa nám podarí spojiť príjemné s užitočným a každý návštevník si z podujatia odnesie zážitok aj dobrý pocit zo zdravo stráveného dňa," povedala organizátorka behu Natália Feketeová.

Čas aj trasa behu sú podľa nej takmer ľubovoľné, podmienkou je kedykoľvek medzi 10.00 a 14.00 h odbehnúť 5 kilometrov a preukázať to organizátorom pomocou smart hodiniek alebo mobilnej aplikácie. Štartovné má formu dobrovoľného príspevku a registrácia vopred nie je potrebná. Pre účastníkov sú pripravené aj rady o behu, správnych stravovacích návykoch, občerstvenie, pitný režim, kultúrny i detský program.

Na podujatí nebude chýbať osveta, keďže podľa odborníkov na Slovensku umiera na rakovinu prsníka takmer 3000 žien ročne. Mnohé z nich zbytočne, pretože nechodievajú na pravidelné preventívne vyšetrenia a k onkológovi sa dostanú až v pokročilom štádiu choroby. „Vítame všetky aktivity, ktoré upozorňujú na včasný záchyt ochorenia. Aj takýmto spôsobom môžeme pomáhať zachraňovať životy," hovorí v tejto súvislosti predsedníčka OZ Amazonky Eva Bacigalová.

Súčasťou akcie bude aj osvetový stánok projektu #Jasomužbola, určený nielen ženám nad 40 rokov. „Každá žena staršia ako 40 rokov by mala pravidelne raz za dva roky absolvovať mamografické vyšetrenie. Stále častejšie sa však stretávame s ochorením aj u mladších žien, preto cítime potrebu poukázať na prevenciu, ktorá stojí nad obavami z neopodstatnených mýtov," zdôraznila Alena Kállayová, predsedníčka neziskovej organizácie Ružová stužka a zástupkyňa Výboru sekcie mamárnej diagnostiky Slovenskej rádiologickej spoločnosti SLS.

Počas podujatia bude mať každá návštevníčka možnosť dozvedieť sa všetko o prevencii rakoviny prsníka, správnom spôsobe samovyšetrenia a mamografickom vyšetrení. K dispozícii bude odborné poradenstvo a konzultácie.