Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľudia môžu v B. Bystrici hygienikom priniesť vlastné vzorky vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ, je pravidelne kontrolovaná prevádzkovateľom aj príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) - Príroda pre vodu – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody. Svet si ho pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN. Ku dňu vody sa každoročne pripája aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Vo štvrtok 22. marca majú občania možnosť zdarma využiť konzultačné služby, zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa RÚVZ v B. Bystrici Mária Tolnayová, ľudia dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí.

"Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany," uviedla vedúca Oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia banskobystrického RÚVZ Kvetoslava Koppová. Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (22. marca) do čistej, vypláchnutej plastovej fľaše v množstve nie viac ako pol litra a priniesť od 8.00 do 14.00 h na RÚVZ v B. Bystrici.

Za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ, je pravidelne kontrolovaná prevádzkovateľom aj príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za kvalitu pitnej vody vo vlastnej studni je zodpovedný jej majiteľ. Vo vlastných studniach sú často zvýšené koncentrácie dusičnanov a dusitanov i zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazovateľov, najmä v poľnohospodársky využívaných alebo často zaplavovaných oblastiach. Dusičnany a dusitany v koncentráciách presahujúcich limitné hodnoty pri akútnom pôsobení ohrozujú zdravie dojčiat, pri dlhodobom príjme zvyšujú riziko vzniku niektorých závažných ochorení. Nevyhovujúca mikrobiologická kvalita pitnej vody môže spôsobiť prenos infekčných ochorení (hnačkové vírusové a bakteriálne ochorenia, žltačka typu A).