Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Lunter bude občanom kraja k dispozícii na telefóne vždy vo štvrtok

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter počas tlačovej konferencie vedenia BBSK na tému otváranie úradu BBSK verejnosti 18. januára 2018 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

Verejnosť môže na webe sledovať aj Lunterov pracovný program. Týždeň dopredu bude zverejnené, aké má návštevy, cesty, s kým sa stretne a na akú tému budú hovoriť.

Banská Bystrica 18. januára (TASR) – Otvoriť Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) verejnosti, zlepšiť komunikáciu s obyvateľmi, ich informovanosť o činnosti úradu a dosiahnuť tak zodpovedný, aktívny a transparentný kraj je cieľom prvých opatrení, ktoré predseda BBSK Ján Lunter urobil po nástupe do funkcie. Pokračovať bude ďalšími.

Ako vo štvrtok informoval na tlačovej besede v Banskej Bystrici, zriaďujú telefonickú linku 048/4325602. "Bude k dispozícii vždy vo štvrtok medzi 16.00 a 17.00 h. Hociktorý občan kraja sa môže obrátiť priamo na mňa. Ak náhodou budem mimo kraja, bude tam kompetentná osoba, ktorá prijme informáciu a posunie mi ju," zdôraznil Lunter.



Za ďalší jasný signál zlepšenia komunikácie s ľuďmi označil zavedený formulár na webovej stránke BBSK, kde občania môžu napísať svoje problémy. Ak ich riešenie nebude v kompetencii úradu, nasmerujú ich, na koho sa obrátiť.

Verejnosť môže na webe sledovať aj Lunterov pracovný program. Týždeň dopredu bude zverejnené, aké má návštevy, cesty, s kým sa stretne a na akú tému budú hovoriť.



Riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý konštatoval, že tento týždeň sa stretol s predstaviteľmi Transparency International Slovensko a dohodli sa na pomoci v oblasti zlepšovania transparentnosti kraja. Podľa neho sú nedostatky, ktoré sa dajú odstrániť rýchlo, ale niektoré sú také, čo si vyžadujú dlhší čas.

"V minulosti dochádzalo ku zlyhávaniu pri zverejňovaní majetkových priznaní poslancov a predsedu BBSK. Tento stav sme napravili a všetky sa nachádzajú na stránke kraja. Zlyhávalo i zverejňovanie zápisníc zo zastupiteľstiev. Všetky sme dopracovali a už sú na webe, rovnako ako profesné životopisy riaditeľa úradu a predsedu kraja," priblížil Hollý s tým, že začali zverejňovať aj odpovede na žiadosti, ktoré kraj dostane na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.