Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Baníci z Novák sú nespokojní s platmi, dávali najavo hlasným trúbením

Baníci, ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Odbory považujú plán ťažby za nereálne nastavený, keďže hospodársky výsledok HBP, a.s., je kladný a napriek tomu mzdy klesajú.

Nováky 8. novembra (TASR) - Baníci z nočnej zmeny z Bane Nováky protestovali dnes o 08.00 h vo svojich autách hlasným trúbením pred budovou baní v Novákoch proti nízkym platom.

Nespokojní sú s výškou mzdy, ktorú dostávajú, aj s režimom, ktorý je v baniach nastavený. Ako uviedol predseda Základnej organizácie odborového zväzu baní, geológie a naftového priemyslu SR pri Hornonitrianskych baniach Prievidza (HBP) a šéf odborov Hornonitrianskych baní Jozef Talian, "včera sme začali protest proti znižovaniu platov našich zamestnancov tým, že sme rozbehli akciu pripnutím stužky. Za minulý rok sme mali priemerný plat 818 eur, to je najväčší kameň úrazu, lebo nám miesto toho, aby plat rástol, tak za obdobie deväť mesiacov tohto roku sme mali znížený plat oproti vlaňajšku o 30 eur."

Ako ďalej uviedol Talian, odbory považujú plán ťažby za nereálne nastavený, keďže hospodársky výsledok HBP, a.s., je kladný a napriek tomu mzdy klesajú.

Hovorkyňa HBP Adriana Siváková sa pre médiá vyjadrila, že "odmeňovanie zamestnancov je v súlade s kolektívnou zmluvou, ktorá je výsledkom dohody odborárov a zamestnávateľa. Dôvodom poklesu zárobku je neplnenie plánovaných úloh v ťažbe od začiatku roka. Mesačne baníci vyťažili len nejakých 165.300 ton." Ako dodala, priaznivý zvrat v situácii nastal v mesiaci október, "baníci vyťažili už 220.000 ton, čo sa prejaví aj vo výplatách za október a pri priaznivom trende aj do konca roka."

Nespokojní baníci plánujú 13. novembra stretnutie s vedením baní a podľa výsledku sa rozhodnú, či budú pokračovať ďalšími formami protestov.