Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Steny Tihányiovského kaštieľa zdobia výtvarné práce detí o vesmíre

Tihányiovský kaštieľ Foto: Stredoslovenské múzeum Banská Bystrica

Výtvarná súťaž je určená deťom v piatich kategóriách od materských až po základné umelecké školy.

Banská Bystrica 4. apríla (TASR) - Aj tento rok zdobia steny Tihányiovského kaštieľa Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici najlepšie práce detí z Banskobystrického okresu, ktoré sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí. Milovníci vesmíru a detskej kreativity si ich môžu prezrieť do 26. apríla. TASR o tom vo štvrtok informovala manažérka SSM Dana Kurtíková.

"Tak ako po minulé roky, aj teraz je pre nás radosť spolupracovať s banskobystrickou hvezdárňou. Naša úspešná spolupráca funguje niekoľko desiatok rokov nielen pri výstavnej činnosti, ale i pri spoluorganizovaní prednášok, seminárov a spoločenských podujatí k výročiam vzniku hvezdárne. Kaštieľ nám opäť ožil farbami a kreativitou detí. Kvalita prác ide z roka na rok vyššie, je to dôkaz toho, že deti neustále fascinujú veci, ktoré sa odohrávajú vo vesmíre," zdôraznil riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Výtvarná súťaž je určená deťom v piatich kategóriách od materských až po základné umelecké školy. Prebieha v dvoch kolách, okresnom a celoslovenskom. Z okresného kola postupuje do celoslovenského päť prác z každej kategórie. Výtvarné práce z Banskobystrického okresu hodnotila odborná porota a 25 najlepších vyhlásila v stredu (3. 4.).

"Základným cieľom súťaže je podporovať u detí predstavivosť a rozvíjať zručnosti v zvládnutí rôznych maliarskych techník pri tvorbe výtvarných diel. Má vzbudiť záujem nielen o astronómiu, ale aj o príbuzné prírodné vedy, čo následne podporuje záujem o návštevu hvezdární, múzeí a galérií. Tento rok sa do súťaže zapojilo 259 žiakov z 31 rôznych škôl," konštatovala Beata Zimnikovalová z banskobystrickej hvezdárne.

Celoslovenskú výtvarnú súťaž Vesmír očami detí organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami už skoro 40 rokov.