Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

ZIOLKOVSKÝ: Slovensko je na špici európskej integrácie

Relácia Svet Tu a Teraz. Foto: TABLET.TV

Pozrite si rozhovor Pavla Demeša s výkonným sekretárom Konferencie biskupov Slovenska Antonom Ziolkovským.

Bratislava 10. novembra 2017 (TABLET.TV) – Do nášho štúdia zavítal ThLic. Anton ZIOLKOVSKÝ, PhD. - výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorý referuje o nedávnom medzinárodnom kongrese vo Vatikáne.

V Novej synodálnej aule vo Vatikáne sa v dňoch 27.-29. októbra uskutočnil medzinárodný kongres s názvom „(Re)thinking Europe“. Podujatie pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv zorganizovala Komisia biskupských konferencií Európskeho spoločenstva (COMECE) v spolupráci so Svätou stolicou. Hlavným cieľom stretnutia bolo „nanovo uvažovať nad Európou“ a nad „príspevkom kresťanov k budúcnosti Európskej únie“.

Na kongrese sa zúčastnili významní európski politickí lídri, predstavitelia Cirkvi a aktívni laici. Prvý otvoril vatikánsky štátny sekretár kard. Pietro Parolin a predseda COMECE kard. Reinhard Marx, ktorý vysvetlil prečo je pre pápeža Františka dôležitá téma „budúcnosti Európy“:

„Myslím si, že pápež chce, aby Európa začala uvažovať o svojej budúcnosti. A budúcnosť je život. Európa je pro-life kontinentom a musíme ním byť. To sa však netýka len otázky potratu a dôstojnosti života od počiatku až po koniec. Týka sa to tiež nášho postoja, pozitívneho postoja k životu. Svätý Otec chce, aby Európa nerozmýšľala len nad svojou minulosťou, aby neuvažovala len v kategóriách bezpečnosti a stavania múrov, ale aby myslela na príležitosti a možnosti, na budúcnosť. To je to, čo pápež očakáva od Európy.“



V programe boli aj debatné stretnutia, ktorých hlavné témy tvorili: „Integrácia – stavať mosty medzi členskými štátmi a v ich vnútri“, „Dialóg – stav demokracie v Európe“, a do tretice „Sila tvoriť – Akú ekonomiku potrebuje Európa v neustále sa meniacom svete?“.

Pápež František prijal účastníkov kongresu „(Re)thinking Europe“ v sobotu 28. októbra vo večerných hodinách. Počas dňa sa účastníci zapojili do workshopov v menších skupinách moderovaných veľvyslancami pri Svätej stolici. Do spoločných diskusných stretnutí sa aktívne zapojili aj vatikánsky sekretár pre vzťahy so štátmi Mons. Paul Gallagher a bývalý prezident Európskeho parlamentu Pat Cox. Na stretnutí vystúpil aj súčasný predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Slovensko zastupovali bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko, ktorý je delegátom Konferencie biskupov Slovenska pri COMECE, výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský, europoslanci Anna Záborská a Miroslav Mikolášik, za rehole to boli saleziánka sestra Jana Kurkinová a redemptorista páter Václav Hypius, ďalej predseda detskej organizácie Erko Maroš Čaučík, novinár František Múčka a politický poradca COMECE Marek Mišák.

Bodkou za stretnutím bola nedeľná svätá omša všetkých vyše 300 účastníkov v Bazilike sv. Petra.