Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

UNIKÁTNE FOTO: Keď na sídliskách vŕzgali hojdačky a šantili deti

Jedna z prvých škôl v šiestej päťročnici, ktorú vybudovali popradskí stavbári na sídlisku Poprad - juh, je štvortriedna materská škola. Dnes už veľmi uspokojivo slúži 120 deťom. Má i dobre vybavené ihrisko. Archívna snímka vznikla 6. júla 1978. Foto: TASR - Štefan Petráš

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 30. júla (Teraz.sk) - Za minulého režimu boli veľké plány - päťročnice, ktoré bolo treba splniť. V rámci nich v mnohých mestách po celom Česko-Slovensku vyrástli nové sídliská pripomínajúce betónovú džungľu. Objavili sa v nich však aj malé oázy pokoja ako parky, kúpaliská, kultúrne budovy či športoviská.

Budovatelia však nezabúdali ani tých najmenších, pretože bolo nevyhnutné dbať aj na ich zdravie a dobrú fyzickú kondíciu. Deti lákali na čerstvý vzduch pestrofarebné ihriská, kde šantili na preliezkach rôznych tvarov a hrali sa spolu hry. Tie väčšie samy a tie menšie pod dozorom rodičov či školských dozorkýň. Najviac výskanie a detského smiechu sa však ozývalo počas letných prázdnin, keď deti lákalo von pekné počasie.

Vďaka portálu Vtedy.sk vám prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

1948



Na snímke z 8. mája 1948 vidno záber, ktorý vznikol počas Týždňa detskej radosti v Bratislave.
Foto: TASR - Teslík


1953



Detské ihrisko slúži aj tým najmenším, deťom z detských jasiel, ktoré sa tu za dozoru školených dozorkýň veľmi dobre zabávajú. Archívna snímka vznikla v Bratislave, 29. mája 1953.
Foto: TASR - L. Roller


1959



Deti a mládež družstevných obcí Chocholná a Velčice v Trenčianskom okrese dostali od miestnych národných výborov a jednotných roľníckych družstiev k Medzinárodnému dňu detí pekný dar - Park slobody. Obyvatelia oboch obcí ho vybudovali v brigádnických smenách na voľnom, dosiaľ nevyužitom priestranstve, ktoré rozdeľuje obce. V Parku slobody je detské ihrisko, pre starších volejbalové ihrisko a tanečný parket. V tôni košatých stromov sú lavičky. Hodnota dosiaľ vykonanej práce v spoločnom Parku slobody je 40.000 Kčs. Takmer po celý deň sa hemžia dietky v novovybudovanom Parku slobody, ktorý vybudovali spoločne občania Chocholnej a Velčíc v Trenčianskom okrese. Archívna snímka pochádza z dňa 27. mája 1959.
Foto: TASR - Štefan Petráš


1976



Obyvatelia najmladšieho okresného mesta v ČSSR Starej Ľubovne vytvorili v akcii Z dielo v hodnote vyše 6 miliónov korún. Vybudovali futbalový štadión a detské dopravné ihrisko, dve autobusové čakárne, halu technických služieb, upravili parky a zeleň. Na archívnej snímke z 9. septembra 1976 pohľad na nové sídliská Starej Ľubovne.
Foto: TASR - A. Haščák


1978



Občania Vranova v rámci volebného programu NF za dva a pol roka šiestej päťročnice vytvorili dielo v hodnote takmer 40 miliónov korún. Obyvatelia mesta odpracovali pri skrášľovaní prostredia a na iných akciách vyše 706.323 brigádnických hodín. V investičnej výstavbe doteraz odovzdali do používania 465 bytov, detské dopravné ihrisko, malú ľadovú plochu, jasle, materskú školu a štyri objekty pre obchod a služby, atď. V tomto roku odovzdajú do používania ďalšie byty, materskú školu a dom služieb. Na archívnej snímke z 9. augusta 1978 vranovské deti pri hrách na novom sídlisku Juh.
Foto: TASR - A. Haščák


1981



V rokoch 6. päťročnice sa v Bratislave do nových bytov nasťahovalo takmer 80.000 občanov. Každý piaty občan hlavného mesta SSR býva v byte postavenom v tomto období. V rokoch 1976 - 80 sa stala jednou z ťažiskových lokalít výstavby Bratislavy Petržalka. Tu sa postavila prevažná časť - 16.247 bytov. Na archívnej snímke z 31. mája 1981 detské ihrisko na Ulbrichtovej ulici.
Foto: TASR - Peter Šimončík


1984



Senica bola v roku 1945 malé agrárne mestečko s tritisíc obyvateľmi. V meste bol jediný priemyselný podnik na výrobu umelého hodvábu s 1.200 zamestnancami. Zásobovanie obyvateľstva zabezpečovali malé, súkromné obchody a hostince. Na úseku zdravotníctva pracovali iba štyria lekári. Senica mala len tri cirkevné a jednu meštiansku školu. Od februára 1948 zmenila Senica od základov svoju tvár. Z malého agrárneho mestečka vyrástlo do veľkosti i krásy moderné priemyselnopoľnohospodárske centrum Záhoria s vyše 17-tisíc obyvateľmi. Pôvodný podnik na výrobu umelého hodvábu, dnes n.p. Slovenský hodváb je najväčším podnikom v Senici, v ktorom pracuje vyše tritisíc zamestnancov. Z ďalších väčších podnikov treba spomenúť Okresný stavebný podnik, Agrostav, Strojovú a traktorovú stanicu, Západoslovenské vodárne a kanalizácie a pod. Modernú poľnohospodársku veľkovýrobu zabezpečuje Jednotné roľnícke družstvo 9. máj a Štátny majetok s celkovou výmerou sedemtisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. Za roky od oslobodenia sa v meste postavilo vyše päťtisíc štátnych, družstevných, podnikovodružstevných bytov, ako i individuálnych rodinných domov. Takmer 90 percent obyvateľov býva v nových bytoch. V rámci akcie Z v meste vybudovali futbalový štadión, kúpalisko, letisko Zväzarmu, amfiteáter, športové areály miestnych škôl, dom smútku, detské dopravné ihrisko, gymnázium, umelú ľadovú plochu, administratívnu budovu zložiek NF a pod. Služby obyvateľstvu zabezpečujú podniky miestneho hospodárstva. Oblastné komunálne služby zabezpečujú služby v 37 a Okresný priemyselný podnik v piatich prevádzkach. Nebývalý rozvoj v meste zaznamenala obchodná sieť a závody verejného stravovania. Od oslobodenia tu vybudovali 64 obchodných a 11 reštauračných zariadení. Snímka vznikla 27. septembra 1984.
Foto: TASR - Drahotín Šulla


V rámci komplexnej bytovej výstavby dokončia v roku 1984 v Trenčíne výstavbu 544 bytových jednotiek. Súčasne sa začne stavať ďalších 468 bytov. V investičnej časti akcie Z sa budú občania Trenčína podieľať na 17 akciách, z ktorých deväť v tomto roku ukončia. Z plánu 10,460 miliónov sa v prvom polroku 1984 realizovali práce v hodnote 2 milióny korún. Do užívania odovzdali detské ihrisko na Považskej ulici, pred končením sú detské jasle a materská škola v Kubrej. V tomto roku ukončia výstavbu Polytechnického pavilónu mládeže a I. Časti Športovo-rehabilitačného zariadenia. V neinvestičnej časti akcie Z, ktorá predstavuje hodnotu vyše jeden milión korún, ukončia v tomto roku osem akcií. Medzi najvýznamnejšie patria terénne úpravy na jednotlivých sídliskách, rekonštrukcia Leninovho sadu ako i úprava lesoparkov Brezina a Čerešňový sad. Na archívnej snímke z 16. júla 1984 nádvorie závodných detských jasiel a materskej školy pre 155 detí združených podnikov Slovakotexu v Trenčíne. Hodnota tohto diela je sedem miliónov korún.
Foto: TASR - Drahotín Šulla


1993



Viacúčelové detské ihrisko švédskeho typu v hodnote 400.000 Sk odovzdali trenčianskym deťom zástupcovia mestského úradu a slovensko-švédskej a.s. Q-EX Trading. Rôzne preliezačky, hojdačky, na ktorých sa môžu zahrať a zašportovať aj zdravotne oslabené deti. Polyfunkčnosf takéhoto ihriska vytvára deťom rôznych vekových kategórií priestor podnecujúci rozvoj ich schopností a odvahy a zároveň poskytuje možnosť odpočinku a uvoľnenia. Na archívnej snímke z 19. augusta 1993 pohľad na detské ihrisko v Trenčíne.
Foto: TASR - Š. Kačena