Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

TÝŽDENNÍK: Dve vlády v jednej sále, ŽALOBABA R. Sulík a kvóty

Foto: Teraz.sk

To najlepšie zo tohtotýždňových správ Teraz.sk glosuje Juraj Hrabko

Bratislava 2. októbra (Teraz.sk) – Tento týždeň rezonovali spoločné rokovanie vlád SR a ČR, spor medzi odborármi a vládou, ale aj úmrtie Šimona Peresa.

Výber zo správ urobil šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács, glosoval Juraj Hrabko.

R. FICO: Spoločné rokovanie vlád nie je len nostalgiou


V Bratislave rokovali vlády SR a ČR. Predseda českej vlády B. Sobotka považuje v poradí štvrté stretnutie v tomto formáte za výraz nadštandardného partnerstva a priateľstva medzi oboma krajinami. Podľa premiéra R. Fica tradíciu spoločného rokovania slovenská vláda nevníma ako rutinnú položku politického kalendára, ale ako príležitosť posunúť naše vzťahy...

viac TU

.

JH: „Je to nepochybne pekná tradícia a zostáva veriť, že každá slovenská a česká vláda ju zachová. Aj napriek tomu, že už celá jedna generácia poriadne nevie prečo sú vzájomné vzťahy nadštandardné (Spoločný štát Čechov a Slovákov zanikol 31. 12. 1992)“.


R. Sulík upozorní Súdny dvor EÚ na nevhodnosť kandidatúry R. Procházku


Predseda opozičnej parlamentnej strany SaS Richard Sulík upozornil, že bol k dispozícii podľa neho lepší kandidát – bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák, ktorý však v Súdnej rade tesne neprešiel. Podľa SaS bývalého predsedu parlamentnej strany #Sieť R. Procházku diskvalifikuje fakt, že v minulosti nepôsobil ako sudca, nemá potrebný morálny profil a neposkytuje potrebnú záruku nezávislosti, keďže v minulosti pracoval pre finančnú skupinu Penta...viac TU.

JH: „Odhliadnuc od toho, že SaS sa kvôli podpore R. Procházkovi zbavila vlastného kandidáta v prezidentských voľbách, je zaujímavé, že morálku zdôrazňujú práve R. Sulík a Ľ. Galko, keďže prvý z nich inicioval rokovanie s neofašistom a ako predseda parlamentu chodil informovať osobu z tzv. mafiánskych zoznamov. Druhý zase aj po odvolaní z funkcie ministra ďalej využíval jej výhody“.


EUROPOSLANCI: Kvóty na prerozdelenie utečencov nie sú mŕtva téma


V Európskom parlamente pokojne prejdú, aj keď slovenskí europoslanci budú proti, zhodujú sa v tom viacerí slovenskí europoslanci. Reagovali tak na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý po bratislavskom summite povedal, že táto téma politicky skončila, keďže rozdeľuje Európsku úniu...viac TU.
JH: „Keďže samotné kvóty nič neriešia a nevyriešia, je úplne jedno, že v ich prípade má pravdu aj premiér aj europoslanci“.


ONDEK: V prvom kole prišiel návrh iba na 0,9-% zvýšenie platov


Školskí odborári preto zvolali zasadnutie predsedníctva, na ktorom budú rozhodovať, ako budú ďalej postupovať. Odborári chceli ísť do rokovaní o kolektívnej zmluve s 25-percentným navýšením platov. To však neprešlo cez KOZ, ktorá podľa Ondeka požaduje desaťpercentné navýšenie platov...viac TU.
JH: „Dôležité nie sú navrhované čísla ani zo strany vlády ani odborárov, ale bude ním až konečné percento navýšenia platov. Bol by to paradox, keby sa vláda vedená sociálnymi demokratmi s odborármi nedohodla“.

Záborská: KDH je rozdelené na skupiny, odchody však nie sú riešením


Europoslankyňa spája svoju budúcnosť s KDH. Podľa nej nie je riešením to, aby jedna tretina z KDH odišla, ale to, že dve tretiny sa budú s tou jednou rozprávať a hľadať spoločnú cestu k cieľu...viac TU.
JH: „KDH doteraz prežilo viaceré odchody jednotlivcov aj skupín a preto je pravdepodobné, že prežije aj odchod tretiny členov. Otázka znie, či to prežije aj tá tretina.“


Primár na onkológii Tomáš Š. sa priznal, že bral úplatok


Primár v Národnom onkologickom ústave v Bratislave Tomáš Š. sa pri výsluchu priznal k prijímaniu úplatku. Prokurátor ho bude vyšetrovať na slobode. Primár sa vzdal vedúcej funkcie na oddelení klinickej onkológie a funkcie námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie...viac TU.
JH: „Zo správy vyplýva, že ústav bude zrejme nútený svoju stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie výrazne prepracovať.“

Lídri vyzdvihli na pohrebe Peresovu víziu o mieri pre Izrael


Na pohrebe sa zišli osobnosti z celého sveta, ale aj radoví Izraelčania. Slovensko zastupuje premiér Robert Fico. S úvodným prejavom k smútočným hosťom vystúpil izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý ocenil Peresov prínos pre Izrael i svet. Uviedol, že vďaka Peresovi je "Izrael nepopierateľným faktom". So zosnulým exprezidentom sa rozlúčil aj premiér Benjamin Netanjahu, ktorý predtým vítal smútočných hostí, pričom si podal ruku aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Viac TU.
JH: „ Je dobré, že Slovensko malo zastúpenie na takej vysokej úrovni. Š. Peres bol naozaj neobyčajný muž a je právom súčasťou nielen izraelských, ale tiež svetových dejín“.