Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR Davida Klimeša: Deväť životov Bohuslava Sobotku

David Klimeš, komentár Foto: Teraz.sk

Sobotka podľa Klimeša o niektoré životy už prišiel, nie však o všetky. Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Vyzerá to tak, že Bohuslav Sobotka už bude iba zostupovať z mocenského Olympu. Doviedol ČSSD k desaťpercentnej popularite, až priveľmi sa do neho zaryla zodpovednosť za Andreja Babiša vo vláde. Teraz sa sám rozhodol opustiť post volebného lídra a prepustiť ho ministrovi zahraničných vecí Lubomírovi Zaorálkovi.
Zdanie však klame. Sobotka možno nie je prirodzený líder, ale je majstrom politického prežívania. Veď je to najdlhšie slúžiaci premiér po 15 rokoch. Naposledy celé funkčné obdobie dokončil v roku 2002 premiér Miloš Zeman.

Po ňom sa vystriedalo sedem premiérov vrátane takých egoistov ako boli Mirek Topolánek či Jiří Paroubek. Všetci však napokon vládli kratší čas ako ten neustále podceňovaný technokrat Sobotka. Vyzerá to, akoby mal Sobotka v českej politike deväť životov. Niektoré už síce stratil, ale rozhodne ešte nie všetky.

Päť životov preč


Sobotka prepustením líderstva Zaorálkovi vlastne robí to, čo veľmi dobre robiť vie. Radšej včas prehrá a obetuje jeden zo svojich mačkovitých životov, ako by bojoval do konca a úplne sa politicky pochoval.

Prvý život v najvyššej politike Sobotka obetoval už v roku 2005, keď padla vláda Stanislava Grossa. Funkciu premiéra vtedy odmietol. Tušil, že je na to primladý a mal pocit, že ČSSD v nasledujúcich voľbách aj tak nečaká nič pekné. Vtedy prehlásil, že na takúto funkciu má ešte dosť času. A mal pravdu. O osem rokov neskôr sa dočkal a stal sa jedným z najdlhšie slúžiacich premiérov Českej republiky.

Druhý život obetoval v minulom desaťročí v ČSSD. Po konci éry Miloša Zemana v ČSSD sa to v strane pekne mlelo, Sobotka bol od roku 2005 druhým mužom v strane a niekoľkokrát sa mohol pokúsiť o funkciu jej predsedu. Aj napriek tomu mu to trvalo šesť rokov, než o ňu prejavil záujem. A to mu ešte skoro nevyšlo. Až v druhom kole porazil svojho rivala Michala Haška, ktorý sa potom stal jeho zástupcom a dýchal Sobotkovi zle na krk.

Tretí život ho stáli parlamentné voľby 2013. Celý volebný rok bol v znamení prudkého poklesu popularity ČSSD a vzostupu ANO. Chabý výsledok vo voľbách pobídl jeho oponentov v čele s Haškom a prezidentom Zemanom, aby sa ho pokúsili odstrániť. Pretože to však urobili dosť babrácky a amatérsky, Sobotka opäť prežil a stal sa dokonca premiérom.

Štvrtý život ho stál Andrej Babiš. Sobotka z neho urobil vicepremiéra a prevzal za neho a jeho kauzy zodpovednosť. Lenže dá sa na to pozrieť aj z druhej strany. Sobotka dokázal preferencie ČSSD viac ako dva roky udržiavať na dohľad od ANO a krotiť tak kritické hlasy v strane. Až teraz sa to stalo neúnosné a ani neskoré vypudenie Babiša z vlády, neprinieslo obrat.

Piaty život teraz obetuje sám, keď sa vzdáva líderstva v strane vo voľbách. Ale skôr ako prehra je to pre neho vyslobodenie. On sám bude po Václavovi Klausovi a Milošovi Zemanovi iba tretím premiérom, ktorý dovládol od riadnych volieb do riadnych volieb. Keď ČSSD prehrá, tak on za to neponesie najväčší diel zodpovednosti. Bude krčiť ramenami, že on nič, veď bol iba líder juhomoravskej kandidátky.

Časom znovu do sedla


Päť životov je preč, ale štyri ešte zostávajú. To by tak mohlo byť. Sobotka, ktorý v živote poznal iba školu a politiku, má iba 45 rokov a najlepšie roky v politike možno iba pred sebou. Aj keď teraz za svoje premiérske obdobie kruto platí dočasnou stratou moci v strane, zďaleka ako politik ešte nemusí končiť.

Už si zvykol, že ho všetci podceňujú. Tuší, že davy asi nikdy nestrhne. A rétor z neho tiež nikdy nevyrastie. Ale môže byť sám so sebou spojný, že sa tak dlho dokázal udržať v sedle toho najmenej ovládateľného zvieraťa v českom politickom výbehu – sociálnej demokracie. A možno sa do toho sedla ešte niekedy znovu vyhupne.