Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

Slovensko sa môže podieľať na odmínovaní východnej Ukrajiny

Odmínovací systém Božena, ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko

Slovenská republika môže v procese odmínovania Ukrajiny zohrať rozhodujúcu úlohu. Podobne ako v minulosti na Srí Lanke.

Vojenský konflikt na Ukrajine môže mať veľmi nebezpečné následky pre miestne obyvateľstvo. Zamínované územie presahuje desať tisíc štvorcových kilometrov. Slovenská republika môže v procese odmínovania Ukrajiny zohrať rozhodujúcu úlohu. Podobne ako v minulosti na Srí Lanke. Pre portál Teraz.sk to konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti WAY INDUSTRIES, a.s. Jozef Marinič.

• Slovensko patrí k špičke v odmínovacej technike. Kde má v súčasnosť príležitosť uplatniť svoje know how?
Výrazný potenciál vidíme aktuálne najmä na východe Ukrajiny. Tamojší vojenský konflikt môže mať veľmi nebezpečné následky pre miestne obyvateľstvo. Zistili sme, že zamínované územie presahuje desať tisíc štvorcových kilometrov. Nastraženú a nevybuchnutú muníciu bude treba zlikvidovať. Slovenská republika nielen z politického hľadiska, ale aj ako vzorný sused by mala v tomto procese zohrať rozhodujúcu úlohu. S týmto názorom sme sa už oficiálnym listom obrátili na ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý ho podporil.

• Je už známy časový rámec odmínovania Ukrajiny?
Slovensko by malo aktívne a iniciatívne napĺňať svoj medzinárodný mandát lídra Zvereneckého fondu NATO pre Ukrajinu v oblasti likvidácie nevybuchnutého vojenského materiálu. Má nato zodpovedajúce ľudské, technologické a produkčné kapacity. Momentálne sa nachádzame vo fáze vývoja doktrín a certifikovaných postupov ukrajinských bezpečnostných zložiek. K samotnému mechanickému odmínovaniu a obstarávaniu odmínovacích zariadení príde následne. V každom prípade si myslíme, že značné diplomatické snaženie treba vyvíjať práve teraz.

• Aké sú šance, že sa zrealizuje táto spolupráca?
Na takejto forme pomoci by sa mali dohodnúť partneri v prvom rade na úrovni štátov. Predpokladáme, že zodpovedné ministerstvá majú rozpracované viaceré možnosti spolupráce s Ukrajinou. Odmínovanie by podľa nášho názoru nemalo medzi nimi chýbať, nakoľko má Slovensko v tejto oblasti vynikajúce výsledky a výbornú medzinárodnú reputáciu.

• Slovensko v minulosti pomohli pri odmínovaní Srí Lanke. Vidíte ďalšie príležitosti v tejto krajine?
Srí Lanka patrí ku kľúčovým obchodným partnerom Slovenska v regióne južnej Ázie. Celkovo sme tejto krajine dodali 20 kusov odmínovačov Božena. Išlo o príspevok Slovenska k mierotvornému procesu v tejto krajine a pomoci civilnému obyvateľstvu pred explóziou mín nastražených členmi militantnej skupiny Tamilské tigre. Efektívne diskutujeme zo srílanskými ozbrojenými silami aj na tému generálnych opráv pozemnej vojenskej techniky.

• Medzi krajiny, kde sa Slovensko v minulosti podieľalo na odmínovaní. Patril aj Irak. Otvárajú sa po porážke ISIS príležitosti aj v tejto krajine? Posunuli ste sa v obchodných rokovaniach s irackou armádou?
S Irakom máme ako firma aj ako krajina dobré vzťahy. Potvrdením tohto názoru je aj nedávna iniciatíva USA preplatiť Slovensku náklady súvisiace s odmínovaním v tejto arabskej krajine. Aktuálne bol schválený projekt Zvereneckého fondu NATO, ktorý zabezpečí medzinárodné financovanie pre mechanické odmínovanie v roku 2018. Plánujeme sa týchto procesov aktívne zúčastňovať. Máme vo fabrike šikovných ľudí, ktorí pripravili inovácie produktu Božena.