Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Sirotka: Prevádzky v malých mestách môžu pre príplatky skončiť

Na snímke Vladimír Sirotka. Foto: TABLET.TV

Vyššie príplatky za prácu v noci, cez sviatky i nový príplatok za prácu cez víkend preriedia počty reštaurácií či malých prevádzok. V diskusnej relácií na TABLET.TV to pripustil Vladimír Sirotka.

Bratislava 8. februára (TASR) - Zmena Zákonníka práce a vyššie príplatky za prácu od mája môžu negatívne ovplyvniť malých podnikateľov. Vyššie príplatky za prácu v noci, cez sviatky i nový príplatok za prácu cez víkend preriedia počty reštaurácií či malých prevádzok. V diskusnej relácií na TABLET.TV to pripustil prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.



„Vyššie príplatky sa prejavia najmä v nepretržitých prevádzkach a tam, kde sa musí robiť v noci. Chlieb sa stále pečie, najmä v noci, no bude jeho cena vyššia? Asi ťažko. V gastroprevádzkach má jedálny lístok v týždni rovnakú cenu ako cez víkend. Hoci náklady budú mať prevádzkovatelia vyššie, no tie nemôžu premietnuť do ceny pre zákazníkov,“ zdôraznil Sirotka.

Cieľom vyšších príplatkov je, aby zamestnanci pocítili vyšší rast ekonomiky a vzrástla ich kúpyschopnosť. „Malé firmy však rastúcu ekonomiku a kúpyschopnosť obyvateľstva veľmi necítia. V menších mestách, na perifériách či na sídliskách, budú prevádzkovatelia reštaurácií a malých služieb uvažovať, či má vôbec ekonomický zmysel prevádzkovať túto činnosť aj ďalej,“ dodal Sirotka.

Malé a stredné podniky tvoria 38 % hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska, no zamestnávajú až 72 % disponibilnej pracovnej sily, predovšetkým v službách. Podľa Sirotku by vyššie náklady na pracovnú silu mali zamerať skôr na veľké firmy, ktoré tvoria väčšinu HDP. „Veľké spoločnosti, nadnárodné obchodné reťazce dostávajú pomerne veľké dotácie, aj pri ustanovení firmy, aj pri vytváraní pracovných miest. Pri takýchto korporáciách by sa mali premietnuť pracovné príplatky vo väčšej miere ako u malých podnikateľov,“ vyhlásil Sirotka.

Prijatím novely Zákonníka práce sa majú od 1. mája tohto roka zamestnancom zvýšiť viaceré príplatky za prácu. Príplatky za nočnú prácu sa majú zvyšovať v dvoch etapách a tiež sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú alebo rizikovú prácu. Od 1. mája tohto roka pri všeobecnej práci má ísť príplatok hore na 30 % minimálnej mzdy za hodinu a v ďalšom roku bude zvýšenie predstavovať 40 %. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej má od 1. mája tohto roka stúpnuť príplatok na 35 % minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája budúceho roka má dosiahnuť 50 %. Zamestnávatelia ale budú mať možnosť uplatniť si výnimky v rámci tzv. derogačnej klauzuly, ktorá je v Zákonníku práce v súčasnosti v niektorých oblastiach. Zavedie sa aj príplatok za víkendovú prácu. Po rokovaní s tripartitou má od 1. mája tohto roka stúpnuť príplatok za prácu v sobotu na 25 % minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50 %. Znovu bude možné uplatniť dve výnimky, ale nebudú delené medzi všeobecnú a rizikovú prácu. Zamestnanci budú mať vyšší príplatok aj za prácu v nedeľu. Zvyšovanie však bude tiež postupné. Od 1. mája tohto roka má byť vo výške 50 % a od 1. mája budúceho roka má predstavovať 100 %. Aj pri týchto príplatkoch zákonník zadefinuje výnimky pre firmy, v ktorých sa musí pracovať pravidelne v nedeľu, či u daného zamestnávateľa nepôsobia odbory. Po rokovaniach so sociálnymi partnermi sa nemení pôvodný návrh pri príplatku za sviatok, zvýšenie má teda predstavovať 100 % priemerného zárobku zamestnanca zo súčasnej úrovne 50 %.