Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

KĽDR hrozí hlad, ale režim sa chváli raketami na poštových známkach

Poštová známka s vodcom Kim Čong Unom a balistickými raketami Foto: www.youtube.com
Na snímke z apríla 2017 príslušníci americkej armády pripravujú do prevádzky najnovší protiraketový obranný systém THAAD na golfovom ihrisku v meste Seongju v Kórejskej republike. Foto: TASR/AP

Kde sú hranice pre Severnú Kóreu, aby prestala vojensky provokovať USA a svet? Jadrovými zbraňami chráni predovšetkým seba. Otázkou je, či krajina vydrží tvrdé ekonomické sankcie.

Bratislava (Teraz.sk/TASR) - Celý svet zamrel 3. septembra 2017, keď médiá priniesli správu, že režim Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) vyskúšal vodíkovú bombu.Táto bomba je omnoho účinnejšia ako atómová, ktorú v roku 1945 počas druhej svetovej vojny zhodili USA na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Či bol pokus skutočne úspešný sa Severokórejčania iste dozvedia. Vtedy vyjde poštová známka s motívom skúšky vodíkovej bomby a táto rarita bude isto žiadaná na filatelistickom trhu. Autoritársky režim v Pchonjangu má vo zvyku pochváliť aj vydaním poštovej známky po úspešnej akcii.

Nedávno vyšla známka s obrázkom ako sedí za pracovným stolom zamyslený najvyšší vodca Severnej Kórei mladý Kim Čong un a za ním letia vo vzduchu balistické rakety. Stalo sa tak v súvislosti s dvoma úspešnými skúškami rakiet v júli tohto roka. Jednu z nich urobila KĽDR priamo 4. júla, v deň štátneho sviatku Spojených štátov amerických, krajiny s ktorou je v nepriateľstve vyše 50 rokov. Nadšení tým nie sú americkí spojenci v tejto časti sveta - Južná Kórea na rozdelenom Kórejskom poloostrove s americkou armádou a protiraketovým systémom za chrbátom, Japonsko a Austrália. Po každej raketovej skúške rinčí druhá strana zbraňami - slovne aj posilnením vojenskej prítomnosti na mori, Kórejskom poloostrove a ich vylepšením.




Vo východnej Ázii majú tradične hlboký zenový zmysel pre poéziu všedného dňa. V kórejčine slovo štát znamená Krajina tichého rána a ostrovné Japonsko je známe ako Krajina vychádzajúceho slnka. Niečo je však pokazené v systéme, keď Krajina tichého rána robí pokusy s balistickými strelami a vodíkovou bombou a má jadrový arzenál, čo civilizované štáty sveta odmietli a Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov ocenila v auguste prísnymi ekonomickými sankciami. Čína, blízky obchodný partner Severnej Kórei, má od septembra prestať dovážať z KĽDR železnú rudu, olovenú rudu a plody mora, čím Severná Kórea príde ročne o miliardu z troch miliárd dolárov z vývozu. Ďalší partner s ktorým má KĽDR tradične blízke vzťahy - Rusko - nemá ku sankciám pozitívny vzťah ( Moskva je pod sankciami Západu kvôli obsadeniu Krymu). Uprednostňuje skôr zapojenie KĽDR do ekonomickej spolupráce. Prezident Vladimír Putin jasne povedal, že Rusko nepriznáva KĽDR štatút jadrovej mocnosti. Pchjongjang sa však nechce vzdať jadrového arzenálu. Udržiava si ním v úctivej vzdialenosti všetkých, ktorí by chceli ohroziť režim, postavenie armády a vládnucej pôvodne komunistickej rodiny Kimovcov.




Klinec po hlavičke obrazne trafil ruský prezident začiatkom septembra na summite v Číne slovami o Severnej Kórei: "Ako som včera povedal svojim kolegom, budú jesť trávu (Severokórejci), ale nezastavia svoj program, pokiaľ sa nebudú cítiť bezpečne. Čo im môže vrátiť bezpečnosť? Obnova medzinárodného práva." Žiada sa dodať, že trávu by určite nejedli elitné jednotky severokórejskej armády, vysokí stranícki funkcionári a rodina vodcu Kima. S hladomorom v 90. rokoch 20. storočia a v roku 2001 majú v KĽDR svoje tragické skúsenosti, až sa nechce veriť, že táto ťažko skúšaná krajina robí pokusy s balistickými strelami a vodíkovou bombou. V Severnej Kórei sú iste šikovní obchodníci, ktorí vedia zohnať vo svete vojenský materiál a technické zariadenia. Keď im vyjde čas a peniaze, mohli by sa zastaviť aj na poľnohospodárskych burzách a nakúpiť obilie a zemiaky. Pretože, ako informovala Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), jarný zber plodín v bude o 30 percent nižší. KĽDR zasiahlo najdhoršie sucho roku 2001. Podľa FAO bude Severná Kórea odkázaná na dovoz potravín. Svetový potravinový program uvádza, že s "potravinovou neistotou" žije okolo 70 percent z vyše 25 miliónov obyvateľov KĽDR. Mnoho ľudí tam trpí chronickou podvýživou a štvrtina detí je zakrpatených.




Režim v Severnej Kórei sa snaží dostať jadrový materiál do hlavice balistickej strely, skúša vodíkovú bombu v tuneloch v podzemí svojich hôr a napína trpezlivosť medzinárodného spoločenstva. Snaží sa spútať sily, ktorú sú omnoho väčšie ako on a jeho nepriateľ USA. Stačí však malá chyba a symbolický vodíkový a jadrový drak sa oslobodí, prekročí hranice a začne úradovať vo svete alebo v KĽDR, a to bude horšie ako hladomor.

Povedali o Severnej Kórei

Ruský prezident Vladimir Putin : "Zvyšovanie vojenskej hystérie v takýchto podmienkach je nezmyselné; je to slepá ulička. Môže to viesť ku globálnej, planetárnej katastrofe a k veľkým stratách na ľudských životoch. Neexistuje iný spôsob riešenia severokórejskej jadrovej otázky ako mierový dialóg."

Šéf OSN Antonio Guterres: "Táto krajina sa už zase postavila proti Bezpečnostnej rade (OSN) a medzinárodnému spoločenstvu. Kórejská ľudovodemokratická republika už zase zbytočne a nezodpovedne vystavila riziku milióny ľudí vrátane vlastných občanov, čeliacich suchu, hladomoru a závažnému porušovaniu ich ľudských práv."

Austrálsky premiér Malcom Turnbull: "Je to krutá a zlá diktatúra. Morí hladom vlastný ľud. Je to šokujúci, nebezpečný, provokačný a nezákonný režim, ktorý ohrozuje mier a bezpečnosť v regióne i vo svete."