Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

REPORTÁŽ: Pred 40 rokmi zahynula pri páde vrtuľníka manželka G. Husáka

Pred 40 rokmi, 20. októbra 1977, zahynula pri páde vrtuľníka na bratislavskom letisku manželka vtedajšieho prezidenta Gustáva Husáka, Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch. Pri zlom počasí však počas pristávania havaroval. "Bola strašná hmla. Robím na letisku už veľa rokov, ale to som ešte nezažil," opísal Jaroslav Marchalín (na snímke), ktorý vtedy pracoval na letisku ako elektrikár a dodnes je jeho zamestnancom. Bratislava, 20. októbra 2017. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch. Pri zlom počasí však počas pristávania havaroval.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Pred 40 rokmi, 20. októbra 1977, zahynula pri páde vrtuľníka na bratislavskom letisku manželka vtedajšieho prezidenta Gustáva Husáka, Viera Husáková.

Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch. Pri zlom počasí však počas pristávania havaroval. "Bola strašná hmla. Robím na letisku už veľa rokov, ale to som ešte nezažil," opísal Jaroslav Marchalín, ktorý vtedy pracoval na letisku ako elektrikár a dodnes je jeho zamestnancom.

Pre hmlu spadnutý vrtuľník ani nevedeli nájsť, viditeľnosť bola podľa Marchalína možno 30 či 40 metrov. Dostali sa k nemu až po približne 50 minútach od zrútenia. Keďže Marchalín letisko poznal, pomáhal sanitkám dostať sa na miesto nešťastia.

Posledná rozlúčka s tragicky zosnulou manželkou generálneho tajomníka ÚV KSČ a prezidenta socialistického Československa Vierou Husákovou v Slovenskej filharmónii v Bratislave 24.októbra 1977. Na snímke vľavo počas smútočného prejavu člen Predsedníctva ÚV KSČ a československý predseda vlády Lubomír Štrougal., vpravo sediaci Gustáv Husák.
Foto: Archív TASR/J. Kolenčík


Dlhý čas hľadania spadnutého vrtuľníka však bol zrejme rozhodujúci pri tom, že manželka prezidenta pád neprežila. A s ňou aj zvyšní štyria ľudia, ktorí boli na palube.

Na mieste nešťastia neďaleko pristávacej dráhy je, rovnako ako pred 40 rokmi, aj v súčasnosti kukuričné pole. Vtedy však bolo podľa vedúceho oddelenia svetelno-zabezpečovacích zariadení letiska Mareka Podmanického pokosené a vrtuľník počas pristávania zvíril prach, čo mu spôsobilo ešte väčšie problémy.

Ani v súčasnosti by pritom letisko, ak by bola taká hmla, nebolo schopné fungovať. "Ani v dnešnej dobe nie je letisko vybavené tak, aby tu pristávali lietadlá za takýchto meteorologických podmienok," doplnil Podmanický.