Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

Ovčarik: Pre opatrné investovanie môžete mať o 150 eur nižšiu penziu

Foto: Tablet.TV

Slováci sú povahou veľmi konzervatívni investori. Takmer 80 % majetku v druhom pilieri držia v garantovaných dlhopisových fondoch. Tie sa za posledný rok zhodnotili o 1-4 %

Bratislava 1. februára (TASR) - Zmeny v novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení zatraktívnia druhý pilier, no Slováci musia byť aktívnejší investori. Inak môžu v budúcnosti prísť o 100 až 150 eur v mesačných dôchodkoch. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

„Akciové a indexové fondy dokážu v horizontoch desaťročí násobne zarobiť viac ako dlhopisové fondy, kde Slováci držia väčšinu svojho majetku v druhom pilieri. Na naše pomery by potom mohli mať vplyvom druhého piliera o 100 až 150 eur mesačne vyššie dôchodky. Pokiaľ by zostávali v konzervatívnych fondoch, mohol by im vyjsť dôchodok akoby ani v druhom pilieri neboli, a to je veľká chyba,“ dodal Ovčarik.



Slováci sú povahou veľmi konzervatívni investori. Takmer 80 % majetku v druhom pilieri držia v garantovaných dlhopisových fondoch. Tie sa za posledný rok zhodnotili o 1-4 %. Omnoho úspešnejšie boli akciové alebo indexové fondy, ktoré si pripísali k dobru 6-12 %. Ovčarik vidí dôvody v konzervatívnom správaní aj v zmene legislatívy v roku 2013, keď sa do garantovaných fondov dostali všetci sporitelia. „Veľa sporiteľov sa uspokojí s tým, že má druhý pilier a myslí si, že dôchodok má nejakým spôsobom vyriešený. O druhý pilier sa treba starať spôsobom, že aspoň raz za päť rokov sa pozriem, čo sa s mojím fondom deje,“ vysvetlil Ovčarik.

Pre ľudí starších ako 40 rokov má, podľa Ovčarika, zmysel začať uvažovať nad postupným delením úspor do dvoch fondov v rôznom pomere. „Čím však ideme k vyšším vekovým kategóriám, tým má menší zmysel hýbať s úsporami a riskovať tak pokles tesne pred dôchodkom,“ upozornil analytik.

Oddnes by mal byť druhý pilier pre sporiteľov atraktívnejší. Každý sporiteľ, ktorý má doživotný dôchodok vo výške 432,40 eura, bude môcť so zvyškom našetrených peňazí naložiť podľa vlastného uváženia. Ovčarik očakáva, že programový výber sa bude týkať väčšieho množstva dôchodcov, ktorých vyzýva na zodpovednosť. „Peniaze by mali buď venovať na zvýšenie svojho dôchodku, alebo dlhodobo investovať,“ dodal Ovčarik.