Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR M. VOLEKOVEJ: Karty na východe Afriky miešajú aj islamisti

Monika Voleková, komentár, ilustrácia Foto: Teraz.sk

Klbko problémov prepletených s islamom dlhodobo spája Etiópiu a Somálsko na severovýchode Afriky. Pokiaľ bude v chudobnom Somálsku úradovať teroristická skupina as-Šabáb, nebude v regióne pokoj.

O častých bombových útokoch z dielne extrémistického hnutia as-Šabáb v Somálsku informujú pravidelne svetové médiá. Najnovší útok sa udial 2. januára tohto roka, vybuchlo auto blízko letiska pri hlavnom meste Mogadišo. Je to doplnok všeobecnej politickej nedôvery v somálskej federácii, ktorá dospela do bodu, že koncom roka 2016 už po štvrtý krát bola odložená voľba prezidenta. Medzinárodná verejnosť spozornela, pretože z islamského Somálska často utekajú ľudia pred veľkou chudobou a za lepším životom aj cez Stredozemné more do Európy. Pred rokmi si našli ako alternatívu záchrany cestu do najväčšieho utečeneckého tábora na svete Dadaab v susednej Keni, odkaľ sa začali vracať minulý rok. Aká budúcnosť ich však čaká doma, čím sa budú živiť a čo pre nich urobí prezident?
Somálski vojaci stoja na mieste zničenej budovy blízko miesta, kde vybuchlo auto v bezpečnostnej zóne pri letisku hlavného mesta Etiópie Mogadišu, 2.1.2017.
Foto: TASR AP

Na západe od Somálska, v Etiópii, kde nie je rovnako pokojná situácia, majú protiteroristický zákon a neváhajú ho uplatniť. Začiatkom tohto roka odsúdili 20 moslimov za pokus o založenie štátu, v ktorom bude platiť islamský zákon - šaría. Navyše, odsúdení mali byť členmi hnutia, ktorého cieľom bolo prepustiť inú skupinu moslimov. Obhajca sa proti rozsudku odvolal a tvrdil, že muži nemali možnosť modliť sa vo vyšetrovacej väzbe. Západné média informovali, že etiópsky antiteroristický zákon je kontroverzný a moslimovia sú vytláčaní na okraj spoločnosti. Nie je to ojedinelý hlas, na dodržiavanie ľudských práv upozorňoval vládu v Adis Abebe v roku 2015 ešte americký prezident Barack Obama. Napísať recept na to ako sa majú správať africké štáty k islamu všeobecne a k ľuďom, ktorí pri útoku kričia Alah je veľký, je ťažké. Každá krajina má vlastné skúsenosti s islamom a preferencie. Konkrétne Etiópia odmieta šariatsky štát, ženskú obriezku a terorizmus.
Na fotografii zo 16.11.2016 je somálske dieťa, ktoré repatriovali z utečeneckého tábora Dadaab v Keni. Snímka je z tábora Daryeel v Mogadišu.
Foto: TASR AP

Priveľká nestabilita a následná bieda na spôsob Somálska by sa Etiópii mohli vypomstiť. Napriek nepokojom doma s etnikom Omori sa ekonomike darí. Zdá sa, že vláda v Adis Abebe si chce udržať povesť svojej krajiny ako spolupracujúcej so Západom s čím súvisia migračné dohody medzi Európskou úniou a africkými štátmi a bezpečnostná situácia v subsaharskej oblasti. Nie nadarmo podnikla minulý rok nemecká kancelárka Angela Merkelová cestu po afrických štátoch a rokovala aj s predstaviteľmi Etiópie o spolupráci.
Etiópsky prezident Hailemariam Desalegn (vpravo) kráča s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou počas privítania pred ich stretnutím v Národnom paláci v Addis Abebe 11. októbra 2016. Merkelová počas turné po afrických krajinách navštívila Mali, Niger a Etiópiu. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP