Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Pellegrini získal historicky najvyšší počet hlasov

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Prieskumným agentúram sa opäť podarilo výsledok neuhádnuť. Výsledok nebol tesný, ale výrazný, píše J. Hrabko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
P. Pellegríni bol v sobotu zvolený do funkcie prezidenta a na tom sa už nič a nikdy nezmení. Také sú už oficiálne a definitívne výsledky volieb prezidenta, orazítkované štátnou volebnou komisiou.

Na riadnu analýzu, prečo a ako sa stalo to, čo sa stalo, treba viac času. Už teraz je však viacero vecí jasných – napríklad sa potvrdilo, že ak prídu voliči Š. Harabina opäť do volebných miestností, I. Korčok voľby prehrá aj napriek jeho výhre v prvom kole. Prišli. A pridali sa k nim aj voliči z juhu krajiny – Maďari žijúci na Slovensku. Zároveň sa potvrdila tiež predpoveď, že mapa voličov bude po prvom kole nanovo prekreslená. Bola.

Prieskumným agentúram sa opäť podarilo výsledok neuhádnuť. Výsledok nebol tesný, ale výrazný – P. Pellegrini dostal cca 1 400 000 a I. Korčok až cca 1 250 000 hlasov. Slovko až nie je náhodné, najmä keď si porovnáme výsledok s predchádzajúcimi voľbami hlavy štátu – Z. Čaputovú vtedy zvolilo do funkcie cca 1 056 000 voličov. Jedným dychom treba povedať, že P. Pellegrini dostal v prezidentských voľbách historicky najvyšší počet hlasov, prekonal aj R. Schustera, ktorému tak zostala už iba historicky najvyššia účasť voličov – cca 75 percent.

A druhým dychom dodať, že výsledok I. Korčoka bol vynikajúci – s takým počtom voličských hlasov doteraz druhý v poradí nikdy v histórii neskončil. Napokon, dostal viac hlasov nielen ako Z. Čaputová, ale aj opakovane I. Gašparovič.

Bez ohľadu na dáta však možno konštatovať nasledovné – výsledok prezidentských volieb potvrdil výsledky nedávnych parlamentných volieb. Už dávno bolo na tomto mieste povedané aj napísané, že pôjde o reprízu parlamentných volieb a to sa aj stalo – kým P. Pellegrini reprezentoval vládnu koalíciu, I. Korčok bol reprezentantom strán mimovládnych. Možno to povedať aj tak, že R. Fico na tretí raz vyhral prezidentské voľby, hoci dva razy v nich nekandidoval. O tom bolo totiž prvé aj druhé kolo prezidentských volieb – či môže mať vládna koalícia všetko alebo nemôže. Voliči rozhodli, že všetko mať môže a teraz vyvstáva iba otázka, či s tým všetkým naloží tak, ako predchádzajúca vládna koalícia z roku 2020 alebo inak.

Potvrdili sa však nielen výsledky parlamentných volieb, ale tiež to, že sociálne siete mali opäť navrch nad aktivistickými médiami. Tzv. mienkotvorné médiá sa totiž už dávnejšie stali médiami tvorivými, čo nie je vôbec potešujúce. Stačí sa pozrieť na to, ako a o čom referovali napríklad ešte minulý týždeň. Úplne im napríklad ušlo, že R. Fico už nekaruje žiadny valec, ale buldozér. Mimochodom, netreba tiež zabúdať na to, že tak výsledok parlamentných ako aj prezidentských volieb je výsledkom zlého rozhodnutia prezidentky Z. Čaputovej, ktorá súhlasila s konaním parlamentných volieb až na jeseň, a nie pred letnými prázdninami. Bola to ďalšia daň za jej politickú neskúsenosť, za ktorú však zaplatí celé Slovensko.

To, čo prekvapilo tak v prvom ako aj druhom kole prezidentských volieb, bola práve vysoká účasť voličov. Tá dáva celkom presný obraz o stave spoločnosti, v akom sa nachádza. A hoci tento obraz nemusí byť a ani nie je pre každého pekný, rozhodne je pravdivý. Napokon, iných politikov ako tých, ktorých sme si zvolili, naozaj nemáme.