Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

Komentár Ivana Hoffmana: Demisia vlády premiéra Sobotku

Ivan Hoffman, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár Ivana Hoffmana uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus, ktorého je externým komentátorom.

V deň, kedy oficiálne začína volebná kampaň oznámil predseda vlády, že podá demisiu, pretože si po troch rokoch všimol konflikt záujmov u svojho podpredsedu a odvolať ho nechce, pretože by mu tým pred voľbami preukázal láskavosť.

Bohuslavovi Sobotkovi sa podarilo strhnúť na seba pozornosť, ktorej sa doteraz tešil Andrej Babiš, ale nie je vôbec isté, že si tým pomôže. V snahe neurobiť z Babiša mučeníka, sa do úlohy mučeníka štylizuje sám, aj keď na verejnosti po politikoch-mučeníkoch dopyt neexistuje.

Sobotkova koaličná vláda patrí historicky k tým lepším, pôsobila stabilne a pracovito a za nadpriemernú dôveru občanov vďačila aj tomu, že politici menej riešili seba a našli si čas na prácu pre občanov.

Výnimočný je potom Sobotkov kabinet práve tým, že v ňom tradičná strana spolupracuje s hnutím charizmatického miliardára, ktorý k vstupu do politiky prehovoril nepolitické osobnosti a kritikou politických pomerov paradoxne politike ľahko zvýšil prestíž.

Politik, ktorý podá demisiu


Bohuslav Sobotka prekvapuje verejnosť, keď sa demisiou snaží povedať, že nemá cenu vládnuť sa Babišom, keď sa tento tvári, že sa nič nedeje. Veľa ľudí sa ale nepochybne bude pýtať, či nie je problém so Sobotkom, ktorý sa tvári, že sa niečo deje.

Keď má povedať, čo sa deje, počujeme, že mu nie je jasné, či Babiš neoklamal štát na daniach, že mu nie je jasné, ako vlastne kedysi zbohatol a že sa množia vážne podozrenia. Sám Sobotka je však v podozrení, že mu na Babišovi prekážajú hlavne klesajúce preferencie sociálnej demokracie a hrozba vlastného volebného debaklu.

Demisia vlády neznamená pre občanov katastrofu, sme na demisie celkom zvyknutí. Zo skúseností však vieme, že politik, ktorý demisiu podá, nemá politickú budúcnosť a že strana, ktorú vedie, mieri do opozície.

Zaujímavejšia ako Sobotkova rezignácia je Babišova reakcia. Vraví, že by neprijal od prezidenta poverenie zostavovať krátko pred voľbami vládu. Očividne predpokladá, že toto poverenie získa po voľbách a všetko tomu zatiaľ aj nasvedčuje.