Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Takmer dokonalý chaos

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Po publikovaní všetkého – novely, rozhodnutia Ústavného súdu, aj novely novely – sa zdá, že všetci sú spokojní, píše J. Hrabko.

Kontroverzná novela Trestného zákona, ktorú nie tak dávno schválil parlament, mala nadobudnúť od zajtra účinnosť s výnimkou ustanovení, ktoré sa týkajú Úradu špeciálnej prokuratúry. Tie by mali nadobudnúť účinnosť až od 20. marca. Zároveň od zajtra nadobudne účinnosť tzv. novela novely, ktorá bola dnes publikovaná v Zbierke zákonov.

Po publikovaní všetkého – novely, rozhodnutia Ústavného súdu, aj novely novely – sa zdá, že všetci sú spokojní. Mimovládne strany, ktoré ešte nedávno hrozili katastrofickými scenármi, sa upokojili a skočili už na ďalšiu udičku nastavenú vládnymi stranami: chystajú sa spolu s RTVS „bojovať“ za zachovanie RTVS. A tak si ani nevšimli, že časť novely Trestného zákona nadobudne 20. marca nielen účinnosť, ale aj platnosť. Inými slovami, novela bola uverejnená v Zbierke zákonov v inom znení ako ju parlament schválil.

Zrejme preto bola aj účinnosť novely uverejnenej v Zbierke zákonov stanovená od 15. marca do 19. marca a to, čo bude účinné o deň neskôr, nevedno, keďže to v nej uverejnené stále nie je. Možno sa len domnievať. To však nič nemení prinajmenej na dvoch veciach – že časť zákona, ktorý parlament schválil, ešte vôbec nenadobudla platnosť a že v Zbierke zákonov nebol uverejnený text zákona tak, ako ho parlament schválil, ale text zákona, ktorý parlament neschválil.

Preto si možno v Zbierke zákonov dnes, zajtra, pozajtra až do 20. marca prečítať aj nasledovné: „Tento zákon nadobúda účinnosť 15. marca 2024 okrem čl. II bodu 52, čl. V, čl. VI, čl. VII bodov 1 až 18 a 20, čl. VIII bodov 1 až 21, čl. XII, čl. XIV, čl. XVI a čl. XVIII, ktoré nadobúdajú účinnosť 20. marca 2024“. Ak si však niekto chce prečítať znenie článkov, ktoré nadobúdajú účinnosť 20. marca, tak si ich prečítať nemôže – nie sú v ňom, hoci ich parlament schválil. Podobne, záujemca si môže prečítať rozhodnutie Ústavného súdu, ktorým pozastavil účinnosť „čl. I, čl. II bodu 39, čl. II bodu 134 v časti týkajúcej sa § 567t ods. 4 a čl. XVII zákona z 8. februára 2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony,“ ale ak sa chce dozvedieť – nie prečo, ale ktorým zneniam súd pozastavil účinnosť– nedokáže ich v Zbierke zákonov nájsť. Lebo v ňom nie sú.

Z toho vyplýva aj ďalšie slovenské nóvum či priam špecifikum – ak sa chce niekto dozvedieť, aké je znenie ustanovení zákona, ktorým súd pozastavil účinnosť, nestačí, aby si prečítal Zbierku zákonov, ale musí si prečítať aj celé rozhodnutie na stránke Ústavného súdu. Nie preto, aby sa dozvedel, prečo to súd urobil, ale preto, aby sa dozvedel ako znejú ustanovenia, ktorým súd účinnosť pozastavil.

Je to takmer dokonalý chaos. Takmer, lebo k dokonalosti mu ešte niečo málo chýba. Napovedať netreba, kreativita zodpovedných je košatá. Základným faktom však zostáva, že v Zbierke zákonov nebol uverejnený zákon v znení, v akom ho schválil parlament, ale nejaký iný. Manipulácia, ktorá ani mimovládnym poslancom neprekáža. Celé zle.