Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

J. SUROTCHAK: Európania nechápu americkú politiku, Američania Európu

Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii Svet Tu a teraz bol Jan Surotchak, riaditeľ Medzinárodného republikánskeho inštitútu (IRI).

Bratislava 31. januára (Tablet.TV) – Nie všetky politické strany, ktoré sú zvolené demokraticky, fungujú správne. Nesystémové vládnutie spôsobuje nestabilitu a mnohé problémy v krajine. Podľa Jana Surotchaka, "úlohou Medzinárodného republikánskeho inštitútu je spolupracovať s politickými stranami a poskytovať im poradenstvo v oblasti správneho a efektívneho vládnutia," priblížil poslanie inštitúcie v relácii Svet Tu a teraz. Dodal, že "v rámci IRI sa za Európu považujú všetky členské štáty EÚ a ostatné kandidátske štáty. Výnimku má Gruzínsko, Ukrajina a Moldavsko, ktoré podľa politiky IRI patria do Eurázie. Podľa nášho názoru, Turecko patrí pod Európu, čo je možno v mnohých očiach pokladané za kontroverzné rozhodnutie."

Ústrednou témou diskusie boli predovšetkým slovensko-americké vzťahy. Slovenská republika si spolu so Spojenými štátmi americkými v januári tohto roka pripomína štvrťstoročie od nadviazania spolupráce na diplomatickej úrovni. Aj napriek geografickej vzdialenosti majú obe krajiny, podľa riaditeľa Medzinárodného republikánskeho inštitútu, k sebe veľmi blízko. "Diplomatickou spoluprácou sa veľa vecí zmenilo k lepšiemu," povedal Jan Surotchak v štúdiu TABLET.TV. "Amerika so Slovenskom majú vytvorené veľmi úzke bilaterálne vzťahy na mnohých úrovniach, pochopiteľne, na tých najvyšších, a navyše sa podarilo prehĺbiť aj ekonomickú spoluprácu," uviedol v tejto súvislosti.

Americká vnútorná politika v porovnaní so slovenskou politickou kultúrou je značne, podľa slov Surotchaka, odlišná. "Pre Európanov je často náročné pochopiť nuansy americkej vnútornej politiky, rovnako ani Američania nerozumejú detailom diania v Európe," uviedol a rozdielnosť vo vnímaní politiky ilustroval na príklade prezidenta Donalda Trumpa. Zatiaľ čo európska verejná mienka nie je priaznivo naklonená voči jeho osobe, "ja si myslím, že v Amerike rok po nástupe Donalda Trumpa prevažuje spokojnosť s vecami, ktoré sa jeho administratíve podarilo presadiť," uzavrel.

Pozrite si reláciu Svet TU a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.