Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J. Bednář komentuje zvolenie U. Leyenovej: Prvá

Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu.

Prvá žena zvolená na čelo Európskej komisie, Ursula von der Leyenová, zvíťazila iba tesnou väčšinou deviatich hlasov z prítomných sedemstoštyridsiatichsiedmich poslancov Európskeho parlamentu. Hlasovali za ňu predovšetkým európski ľudovci a liberáli a časť socialistov, zatiaľ čo európski zelení a euroskeptické zoskupenia boli väčšinou proti.

Víťazstvo Ursuly von der Leyenovej je však výsledkom mnohých kompromisov, rovnako ako bola kompromisom už jej nominácia: ako vieme, predsedovia vlád všetkých členských krajín Európskej únie sa kvôli tomu museli zísť dva razy na mimoriadnom summite, kým dospeli k dohode. Keby náhodou nebola zvolená – a o výsledku hlasovania panovala neistota do poslednej chvíle – šéfovia vlád členských krajín by sa museli zísť znovu a hľadať inú dohodu.

Pozoruhodné na zvolení Ursuly von der Leyenovej na čelo Európskej komisie je na prvý pohľad už to, že je žena. Je to po prvý raz v histórii EÚ, kedy bude najvyššiu exekutívnu funkciu zastávať žena, čo okrem iného svedčí aj o tom, že v Európe stále pokračuje proces smerujúci ku genderovej rovnosti, ktorý ďalej mení tvár európskej politiky a verejného života vôbec.


Zelená Európa


Z prejavu Ursuly von der Leyenovej, ktorý predniesla v utorok pred hlasovaním v pléne Európskeho parlamentu, ale aj z politických rokovaní, ktoré viedla s jednotlivými klubmi europoslancov v minulých dňoch vyplýva, že jej program bude (a musí byť) kompromisom vo všetkých podstatných politických otázkach. Na prvom mieste medzi jej prioritami je potrebné zmieniť dôraz na boj proti klimatickým zmenám. Predsedníčka Európskej komisie chce podľa jej slov usilovať o tom, aby sa Európa stala do roku 2050 tzv. klimaticky neutrálna. To znamená, že by potom prestala zaťažovať životné prostredie planéty trebárs kysličníkom uhličitým.

To je veľmi ambiciózny plán, ktorý sa už stretol s ostrou kritikou napríklad českého premiéra Andreja Babiša, ktorý napriek tomu nomináciu von der Leyenovej podporil a europoslanci hnutia ANO za ňu hlasovali. Je však vopred jasné, že jej plán v oblasti ochrany životného prostredia bude veľmi ťažké uskutočniť.


Úloh nad hlavu


Ďalším veľmi ambicióznym a ťažko uskutočniteľným plánom predsedníčky Európskej komisie bude zjednotenie európskej politiky v otázkach migrácie, presnejšie ilegálnej migrácie. Ako vieme, v tejto veci panujú zatiaľ v Európe úplne rozdielne a vzájomne nezmieriteľné postoje, ktoré sa nijako nedarí preklenúť, hoci – našťastie – migračná vlna v posledných rokoch slabne. Problém nie je vyriešený, iba počet utečencov, ktorí prichádzajú do Európy z krajín tretieho sveta, je dnes oveľa menší, ako bol pred štyrmi rokmi, kedy migračná kríza vrcholila.
Skrátka, niet pochybností o tom, že predsedníčka Európske komisie Ursula von der Leyenová má pred sebou veľmi náročné úlohy. A môžeme si iba priať, aby v nich uspela aspoň čiastočne.