Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: V porovnaní so stranou Za ľudí sú PS/SPOLU starí politici

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TASR

Dobroslava Trnku zvolili za generálneho prokurátora na návrh Ivana Šimka (SDKÚ-DS), povedal v Tablet.tv publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 18. októbra (Teraz.sk) – Hoci jednotlivé prieskumy politických preferencií môžu byť aj výrazne nepresné, trend posilňovania strany Andreja Kisku Za ľudí na úkor koalície Progresívne Slovensko/SPOLU je podľa publicistu Juraja Hrabka uveriteľný. „Keby som to mal povedať jednoducho, tak poviem, že PS/SPOLU sú už starí politici v porovnaní so stranou Za ľudí. Novinka vždy svojim spôsobom priťahuje,“ povedal Hrabko.

PS/SPOLU podľa neho zaknihovalo prvé úspechy, z ich radov pochádza primátor Bratislavy Matúš Vallo, aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ale časom prišli aj prvé kauzy. Michal Truban sa podľa Hrabka nedokázal dostatočne dobre vysporiadať s drogovými obvineniami a Miroslavovi Beblavému sa snaží Smer-SD vytvoriť imidž „gorilieho mláďaťa“, keďže v čase druhej vlády Mikuláša Dzurindu pôsobil na poste štátneho tajomníka.



„Už sa dostali do politického zápasu a dnes si už menej ľudí vie predstaviť napríklad to, že by bol premiérom pán Truban. Bez ohľadu na to, či to bola pravda alebo nebola, politicky na ňom už navždy ostane „prisatá“ kauza s drogami,“ povedal Hrabko. „V takomto ovzduší Za ľudí nemusia robiť nejakú veľkú politiku, veď ju ani nerobia. Stačí, že sú. Ale ak by išiel Andrej Kiska nejako strmhlav hore, určite sa objavia nejaké veci týkajúce sa jeho daňových káuz,“ odhaduje publicista.


Gorila


Široké zverejnenie zvukového záznamu, ktorý by mohol byť kópiou pôvodnej nahrávky Gorily podľa Hrabka znamená najmä to, že už so záznamom nebude možné obchodovať. „Je v poriadku, že Penta to namieta, veď kto by to na ich mieste nenamietal. Ale na to podstate veci nič nemení. Obsah tej nahrávky je tu a rovnako je tu rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR. Nahrávka nemôže slúžiť ako priamy dôkaz v konaní,“ povedal Hrabko. Podľa rozhodnutia ÚS SR totiž bola nahrávka získaná nelegálne a má byť zničená.

„Významná môže byť nahrávka len tým, že sa veci v nej uvedené môžu vyšetrovať iným spôsobom a môžu byť vnímané ako indície. Ale vieme, že za tie roky, čo sa to vyšetruje, ak by si každý konal prácu tak, ako si ju konať má, už by malo byť podané nejaké obvinenie. Skôr to vyzerá na to, že sa s tým vyšetrovatelia veľmi neponáhľali,“ odhadol Hrabko.

„Tím Gorila zriadil ešte Daniel Lipšic, minister Kaliňák ten tím nejako veľmi nemenil, určite nie vtedy, keď nastúpil do funkcie,“ dodal s tým, že nahrávka sa podľa jeho názoru do značnej miery zhoduje s obsahom analytického prepisu, ktorý bol zverejnený už pred rokmi.

„Spis aj nahrávka sú uveriteľné, osobne verím, že okrem nejakých detailov, to bolo tak, ako to tam je. Je to uveriteľné aj preto, že nás o tom, že to tak mohlo byť, politici denno-denne presviedčajú,“ povedal Hrabko.

Zatiaľ, čo Robert Fico opakovane tvrdí, že Gorila je v prvom rade privatizačnou kauzou druhej Dzurindovej vlády, opozičné strany zasa upozorňujú, že z dnes aktívnych politikov bol fyzicky v odpočúvanom byte len líder Smeru-SD.

„Ak by Robert Fico priamo povedal, že v tom byte bol a dal si tam kolu, potvrdil by pravosť dokumentu. A to už by bola iná káva,“ poznamenal Hrabko. „A mimovládne strany si nevšímajú podstatu, ak sústreďujú pozornosť na to, že Robert Fico bol jediný aktívny politik, ktorý v tom byte bol. Mimochodom, tých bytov bolo viac, to sa tiež hovorí v tej nahrávke,“ dodal Hrabko.

Meno Jaroslava Haščáka je podľa Hrabka politicky výbušné a žiadny politik s ním nechce byť spájaný. „Pamätám sa, ako stretnutie s ním popierala Iveta Radičová. Úrad vlády vtedy k tomu vydal aj vyhlásenie. Ale potom, ako Mikuláš Dzurinda uviedol, že sa s pánom Haščákom stretol v dome pani Radičovej, už sa to nedalo veľmi popierať,“ povedal Hrabko.

Dodal, že nikto politikom nezakazuje stretávať sa s podnikateľmi. „A to už nehovorím o spoločenských stretnutiach. Ale otázne je, ako sa s nimi politici bavia a či s nimi uzatvárajú nejaké obchody,“ podčiarkol Hrabko.


Kočner a Trnka


Za uveriteľnú považuje Hrabko aj nahrávku rozhovoru podnikateľa Mariana Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. „Pre mňa je zaujímavá tým, že Marian Kočner vedel, že sa nahráva. Pripravil sa na to, pripravil si scenár. Preto Dobroslav Trnka na tej nahrávke vyznieva ako malý žiačik a Marian Kočner ako veľký boss,“ poznamenal Hrabko. Na nahrávke Kočner obviňuje Trnku z vydierania Jaroslava Haščáka a vyhráža sa mu. Haščák však akékoľvek vydieranie nahrávkou Gorily odmieta.

Na otázku, kto v roku 2004 nominoval Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora, Hrabko odpovedal, že to bol politik SDKÚ-DS Ivan Šimko.

„Generálnym prokurátorom spravili Dobroslava Trnku na návrh Ivana Šimka. Predtým bol vojenským prokurátorom. Šimko navrhol toto meno, všetci sa na ňom zhodli a bol zvolený za generálneho prokurátora,“ poznamenal Hrabko s tým, že snaha o znovuzvolenie Trnku po skončení jeho funkčného obdobia v roku 2012, je už iný príbeh.

„Opätovné zvolenie Trnku za generálneho prokurátora najskôr navrhol pán poslanec Janiš za SDKÚ, aj keď SDKÚ neskôr postavilo úplne iného kandidáta,“ povedal Hrabko. Dodal, že Iveta Radičová vtedy hrozila demisiou a pádom vlády, ak by Trnku zvolili. „Smer sa vtedy postavil za znovuzvolenie Dobroslava Trnku. Koalícia sa nevedela dohodnúť na jednom kandidátovi, postavila ich viacerých. Opozičné strany sa vtedy dohodli na jednom kandidátovi a to bol Dobroslav Trnka,“ povedal Hrabko.

„Hovorí sa, že na zvolenie Dobroslava Trnku vtedy chýbal jeden hlas. Ale podľa mňa je dôležité, akým spôsobom ten hlas chýbal. Pán Trnka v tých voľbách potreboval hlasy štyroch koaličných poslancov. A aj ich dostal. Chýbal mu jeden. Aj ten dostal, ale poslanec, ktorý ho zakrúžkoval, zabudol zaškrtnúť aj druhé políčko, že nevolí protikandidáta. Tým pádom bol hlas neplatný,“ uzavrel Hrabko.


Zvolenie Martina Klusa


Na margo hladkého zvolenia Martina Klusa viac ako deväťdesiatimi hlasmi na post podpredsedu parlamentu Hrabko povedal, že v prospech kandidáta SaS pôsobil jeho korektný politický štýl. V predchádzajúcej voľbe SaS nominovala Ľubomíra Galka, ktorého však poslanci nezvolili.

„Vtedy som povedal, že ak SaS nechcela mať podpredsedu parlamentu, najlepšia cesta bolo nominovať Ľubomíra Galka. Lebo on je nepriechodný a pre parlamentné funkcie toxický človek. To neznamená, že nemôže byť úspešný u voličov,“ reagoval Hrabko. „Martin Klus vystupuje oveľa slušnejším a politicky vhodnejším spôsobom ako Ľubomír Galko,“ uzvarel s tým, že tentokrát koalícia tradíciu, podľa ktorej má jeden z podpredsedníckych postov opozícia, rešpektovala.