Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

HRABKO: Ak by Harabinovi voliči prišli opäť voliť, Korčok voľby prehrá

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Korčok bol v prvom kole prakticky sám reprezentantom istej časti politického spektra, čo Pellegrini nebol, tam sa roztrieštili hlasy najmä medzi neho a Harabina, povedal J. Hrabko. PODCAST, VIDEO

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. apríla (Teraz.sk) - Ak by sa voliči Štefana Harabina z prvého volebného kola zúčastnili aj na kole druhom, Ivan Korčok voľby prehrá. Preto zrejme využije zvyšok kampane na to, aby týchto voličov znechutil a ostali doma. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

V prvom volebnom kole sa podľa neho Korčokovi podarilo lepšie mobilizovať opozičných voličov, sklamaných z výsledkov parlamentných volieb. „Ivan Korčok bol v prvom kole prakticky sám reprezentantom istej časti politického spektra, čo pán Pellegrini nebol, tam sa roztrieštili hlasy najmä medzi neho a Śtefana Harabina,“ konštatoval Hrabko. „Takúto konkurenciu pán Korčok v prvom kole nemal,“ dodal.


V druhom kole budú podľa neho rozhodujúce hlasy voličov, ktorí budú voliť preto, aby prehral kandidát, ktorého v prezidentskom kresle nechcú. V prípade voličov Štefana Harabina podľa neho platí, že ak pôjdu voliť, budú voliť proti Ivanovi Korčokovi. „Dokáže si spočítať, že ak by k voľbám išli tak, ako išli v prvom kole, tak tie voľby jednoducho prehrá. Preto sa Ivan Korčok bude snažiť znechutiť týchto voličov, aby ostali doma a k voľbám neprišli,“ odhadol Hrabko.



Korčok podľa neho nemá veľký potenciál oslovovať nových voličov, môže sa však snažiť znovu motivovať tých, ktorých mal už v prvom kole, prípadne ho už vtedy preferovali, ale hlasovania sa nezúčastnili. Opierať sa podľa Hrabka môže o výsledky vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera, v ktorých pôsobil na poste ministra zahraničných vecí a môže kritizovať súčasnú vládnu koalíciu. Výhodou pre Ivana Korčoka môže byť podľa neho aj energia, ktorú získal víťazstvom v prvom volebnom kole.

Peter Pellegrini musí podľa Hrabka dobiehať náskok Ivana Korčoka z prvého kola volieb, môže však mobilizovať voličov práve poukazovaním na nedostatky vlád z rokov 2020 až 2023. „Rozhodujúce slovo v týchto voľbách budú mať voliči, ktorí budú voliť proti niekomu. Samozrejme, len za predpokladu, že prídu voliť,“ konštatoval Hrabko.

Prvé kolo prezidentských volieb podľa neho potvrdilo predpoklad, že kľúčovým kritériom pre rozhodovanie voličov v nich je postoj, ktorý zaujali ešte v minuloročných parlamentných voľbách. Blízkosť k vládnej koalícii alebo opozícii je podľa neho v týchto voľbách pre voličov silnejším faktorom, ako samotné vystupovanie a konkrétne argumenty prezidentských kandidátov. „Už parlamentné voľby ukázali dominanciu sociálnych sietí nad klasickými médiami,“ upozornil Hrabko. Prezidentské voľby podľa neho ukážu, či bude tento trend pokračovať aj v budúcnosti.