Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

GYÁRFÁŠOVÁ: Slováci vedia o Česku viac, než vedia Česi o Slovensku

Relácia Svet Tu a Teraz. Foto: TABLET.TV

Známa sociologička uviedla, že historický akt rozdelenia pred 25 rokmi vnímajú oba národy odlišne.

Bratislava 22. decembra (TABLET.TV) – Hosťom Pavla Demeša v relácii Svet Tu a teraz bola pedagogička pôsobiaca na Univerzite Komenského v Bratislave a sociologička Oľga Gyárfášová.

Aké sú v súčasnosti názory slovenskej verejnosti na zahranično-politické témy pri príležitosti blížiaceho sa 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky bolo jednou z ústredných tém diskusie v štúdiu TABLET.TV v poslednej tohtoročnej relácii Pavla Demeša Svet Tu a teraz.

Podľa sociologičky Gyárfášovej, vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi na úrovni verejnosti sú v súčasnosti výborné a nikdy neboli lepšie. "Slovenská a Česká republika sú unikátnym príkladom toho, ako majú dve krajiny po rozdelení ešte bližšie," uviedla v tejto súvislosti. Doplnila, že pri otázke o rozdelení prevláda väčšinové verejné uznanie, že rozhodnutie rozdelenia bolo správnym krokom. "Áno, ešte stále zostáva aj nostalgia za česko-slovenskom, ale je to iba platonická nostalgia," reagovala.

Gyárfášová uviedla, že tento historický akt rozdelenia pred 25 rokmi vnímajú oba národy odlišne. "Na Slovensku je to predovšetkým vznik samostatnej Slovenskej republiky, zatiaľ čo v Českej republike je to viac o spomienke na rozdelenie česko-slovenska. Tu je rozdiel vnímaní tejto udalosti," podotkla.



Dvadsaťpäť rokov od zániku federatívneho štátu a vzniku dvoch nástupníckych štátov 1. januára 1993, Slovenskej a Českej republiky, nie je dnes, podľa slov Gyárfášovej, vzájomné povedomie oboch národov rovnaké. "Slováci vedia o Česku viac, než vedia Česi o Slovensku," objasnila.

Onedlho si obe krajiny pripomenú aj 100. výročie od vzniku prvej československej republiky. Podľa sociologičky je vhodné, že oslavovať budú obe republiky spoločne. "Časť osláv bude spoločná, čo je dobrou správou pre slovenskú aj českú verejnosť. Z hľadiska historického povedomia ale tento deň u nás nie je vnímaný až tak pozitívne, ako je v Českej republike," uviedla Gyárfášová.

Aký názor zastáva slovenská verejnosť voči Európskej únii zo sociologického hľadiska? "Európska únia bola zakaždým vnímaná jednoznačne pozitívne, vidíme to aj dnes. Ak by bolo referendum, či by Slováci chceli zotrvať v tomto európskom spoločenstve aj naďalej, určite by Slovensko v tomto spoločenstve zotrvalo. Čo sa týka prijatia eura, za korunou neoplačeme," odpovedala na otázku zahranično-politického analytika P. Demeša.

Slovami sociologičky, Slováci si ešte stále neuvedomujú výhody, ktoré Slovensko má, a to vďaka tomu, že je jedným z členských štátov EÚ. "V čom však ja vidím problém vo vzťahu k EÚ je, že ešte stále nie sú hlbšie osvojené európske hodnoty. Tá podpora, tie výhody a všetko akoby si ľudia neuvedomovali, že všetko, čo dostávame, má mať protihodnotu. To znamená, že by sme mali tomu spoločenstvu mali aktívne prispievať i my," uzavrela.

Pozrite si posledné tohtoročné vydanie relácie Pavla Demeša a jeho hosťa Svet Tu a teraz a tiež sa dozviete, ako vníma naša spoločnosť zahranično-politické vzťahy so Spojenými štátmi americkými či s Ruskom.