Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

DUŠAN GALIS uznáva: Dubovský bol výnimočný, no nemal ísť hneď do Realu

Niekdajší vynikajúci futbalista, neskôr úspešný tréner a dnes poslanec NR SR Dušan Galis v štúdiu TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Niekdajší skvelý futbalista, neskôr úspešný tréner Dušan Galis bol prekvapený z vystúpeniach Slovákov na nedávnych ME do 21 rokov. Aj o tom, ako ich prežíval, sme sa porozprávali v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 2. júla (Teraz.sk) – Najväčšiu slávu zažil ako kormidelník Slovana Bratislava v prvej polovici 90-tych rokov, no kus dobrej roboty odviedol aj neskôr v službách futbalovej reprezentácie SR. Dušan Galis, ktorý je od roku 2006 poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, patrí k najúspešnejším slovenským trénerom v ére samostatnosti vôbec, a tak sme sa s ním pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali najmä o nedávnom európskom šampionáte do 21 rokov, kde naši chlapci predvádzali skvelé výkony. Okrem toho sme sa rodákom z Ružomberka myšlienkami vrátili aj do obdobia, keď viedol slovenskú reprezentáciu, prebrali sme s ním jeho pôsobenie v klube z Tehelného poľa, no prezradil aj to, či ho ešte i v súčasnosti láka trénovanie a v akom prípade by sa k nemu vrátil.

V uplynulých dňoch prijal slovenských futbalových reprezentantov do 21 rokov premiér Robert Fico a Dušan Galis ako splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport bol pri tom. „Stalo sa už tradíciou, že pán premiér prijíma po úspešných alebo menej úspešných vystúpeniach rôznych športovcov. Mladí slovenskí futbalisti veľmi dobre reprezentovali našu krajinu na európskom šampionáte, na ktorom skončili len pre nie veľmi spravodlivý systém turnaja už po zápasoch v základnej skupine, inak sme boli z ich hry všetci nadšení. Boli sme teda zvedaví, ako to v Poľsku celé prebiehalo, čo sa chlapcom páčilo, čo naopak dobré nebolo a podobne. Tréner Pavel Hapal i prezident futbalového zväzu Ján Kováčik na záver veľmi milého stretnutia vychválili najmä partiu a zhodli sa v tom, že takú ešte ani jeden z nich nezažil,“ rozhovoril sa Dušan Galis.

Pozrite si celý televízny rozhovor s Dušanom Galisom:



Mladí Slováci odohrali na majstrovstvách Európy tri zápasy v základnej skupine – postupne s domácim Poľskom (2:1), Anglickom (1:2) a Švédskom (3:0). Ako sa pozdávali ich výkony jednému z najúspešnejších trénerov pod Tatrami? „Bol som veľmi milo prekvapený zohratosťou nášho mužstva, atmosférou v ňom i súdržnosťou celého kolektívu. Na ihrisku bojovali jeden za druhého, ľudovo povedané, pôsobili na mňa ako jedna veľká rodina. Individuálne sú títo chlapci tiež veľmi dobre pripravení a nebudem klamať, z niektorých akcií, ktoré predviedli, som bol naozaj až prekvapený. Klobúk dole pred nimi. Škoda akurát tých pravidiel, s ktorými som sa ani ja nestotožnil a ktoré nás pripravili o postup medzi štyri najlepšie tímy kontinentu. Bohužiaľ, boli dané dopredu, každý vedel, aký je postupový kľúč a zmeniť sa na tom už nič nedá. Rozhodne by som však do budúcnosti bol za iný systém,“ zamyslel sa dnes už 67-ročný Dušan Galis.

Keď už spomíname reprezentáciu, svojho času mal aj Galis s ňou „do činenia“. Konkrétne ide o roky 2003 – 2006, kedy z postu hlavného kormidelníka viedol seniorské áčko a pri troche šťastia s ním mohol postúpiť na záverečný turnaj MS 2006 v Nemecku. Ako si spomína na barážový dvojzápas so Španielskom (1:5 vonku, 1:1 doma, pozn. redakcie)? „Všetci sme sa na duely so Španielmi tešili, veď sme mali možnosť pobiť sa o postup s krajinou, v ktorej lige pôsobia Real Madrid, FC Barcelona, FC Sevilla či Atlético Madrid, takže ich káder bol naozaj mimoriadne silný. Ten sme mali však aj my, no niekedy zohráva určitú rolu diplomacia. Už po prílete do Španielska pred prvým zápasom toho veľa naznačovalo, takisto pred samotným začiatkom súboja som cítil od rozhodcov, že to nebude dobré. A tak aj bolo, počas zápasu som bol vylúčený z lavičky na tribúnu a napokon sme aj vysoko prehrali. Tým však v žiadnom prípade nechcem znižovať kvality súpera, rozhodne vyhral zaslúžene,“ vrátil sa Dušan Galis myšlienkami viac než desať rokov dozadu.

Ronaldo alebo Messi?


Jednoznačne najvydarenejšie trénerské obdobie na klubovej úrovni zažil v prvej polovici 90-tych rokov, keď sa mu so Slovanom Bratislava podarilo získať jeden federálny a tri slovenské tituly. K majstrovi ČSFR prispel 27 gólmi už nebohý Peter Dubovský, ktorého dodnes mnohí považujú za najlepšieho slovenského futbalistu v histórii. „Peťa som spoznal už v doraste Slovana, kde som bol asistent hlavného trénera. Ja ako ľavák, som si vždy skôr všimol ľavákov a on bol jedným z nich. Bol rozdielovým hráčom a výsledky dorastu záviseli od neho, a teda od toho, akú má náladu a ako sa mu chce hrať. Individuálne bol veľmi silný, častokrát dokázal sám rozhodovať zápasy. Napokon som ho viedol aj medzi seniormi, kde sa veľmi rýchlo vyprofiloval na hráča, o ktorého mali záujem európske veľkokluby. Na Slovensku dosiahol strop, no je pravda, že asi nemusel ísť rovno do Realu Madrid, čo bol aj v tom čase futbalový Mount Everest,“ myslí si skúsený tréner.



Už niekoľko rokov sa vedú polemiky o tom, kto z dvojice Lionel Messi – Cristiano Ronaldo je lepší. Ak by mal Galis možnosť vybrať si niektorého z nich do svojho mužstva, kto by to bol? „Uznávam obidvoch, takže oboch naraz. Messi je futbalový Boh, no to isté platí o Ronaldovi. Hrajú však na iných postoch, takže by som ich nejakým spôsobom neporovnával. Na Ronalda všetci robia, je na hrote, lopta si ho takmer vždy nájde a keď nie, tak si ju nájde sám. Messi má zasa iné prednosti, je iný typ, je mimoriadne kreatívny a vie dokonale prihrať. Kto je z nich lepší, sa teda nedá povedať. Sú to najlepší futbalisti planéty, ktorí zabávajú celý svet,“ dodal Dušan Galis.